В Амстердамі суд розгляне апеляцію у справі скіфського золота

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Амстердама повинен розглянути 11 березня скаргу музеїв Криму щодо повернення скіфського золота в Україну.

Очікується, що засідання триватиме до 17:00 понеділка, пише Центр журналістських розслідувань.

15 лютого Україна подала в суд додаткові докази, серед яких – експертний висновок з питань застосування Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року професора Франческо Франчіоні, а також експертний висновок з питань міжнародного публічного права, які мають значення для розгляду справи, професора Ніко Шрейвера.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.