В Раді готують проект закону зі спрощення блокування інтернет-ресурсів – Тетяна Попова

Новини
Експертка громадської організації «Інформаційна безпека» Тетяна Попова Фото: investigator.org.ua

Державні органи отримають можливість блокування інформаційних ресурсів та контролю над інтернет-простором у випадку прийняття відповідного проекту закону, основні небезпеки якого оприлюднила Тетяна Попова, експертка зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека», колишня заступниця міністра інформаційної політики України.

Про це Тетяна Попова написала у статті на сайті “Радіо Свобода”, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інформаційної безпеки України» буде винесено на розгляд парламенту разом з проектом закону про мови, вважає Попова.

Проект закону передбачає створення «Єдиного реєстру виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій», який вестиме Міністерство юстиції України, стверджує Тетяна Попова з посиланням на порівняльну таблицю до проекту, яка потрапила до її рук.

Також, за словами Попової, проект закону вимагає від суб’єктів господарювання за власні кошти закуповувати та встановлювати технічні засоби, необхідні для  для обмеження доступу до інформаційних ресурсів.

Попова вважає, що цей пункт містить як корупційну складову, так і загрозу для свободи, оскільки вказані технічні засоби дозволять контролювати діяльність провайдерів, які їх встановлять.

Крім того, пише Попова, проект закону передбачає автоматичне стягнення штрафів з суб’єктів господарювання та їхніх посадових осіб у випадку порушення вимог проекту закону.

proekt

 

Попова цитує запропоновані проектом закону зміни до Кримінального кодексу України:

«Підставами для застосування судом заходів щодо обмеження доступу до визначеного інформаційного ресурсу […] та видалення з нього інформації є поширення через цей ресурс (сервіс) інформації, яка безпосередньо загрожує інтересам національної безпеки, територіальної цілісності, громадському порядку, може призвести до заворушень чи злочинів, загрожує здоров’ю населення, розголошує інформацію, одержану конфіденційно…»

На думку Попової, таким чином блокується можливість проведення протестних акцій, а також діяльність видань, що спеціалізуються на розслідувальній журналістиці та використовують у своїй роботі інформацію, отриману конфіденційно.  

“Зміни у п. 10 ст. 131 КПКУ дають можливість заблокувати сайт просто одразу після порушення справи”, – пише Попова.

Крім того, з попереднім попередженням медіа-ресурс може бути заблокований строком до 2-х місяців, додає вона.

“Будь-яка громадська кишенькова організація або будь який громадянин зможе поскаржитися на будь-який канал, наприклад, на «1+1» та пана Дубінського – і це буде означати, що можна буде, за словами цього свідка, заблокувати сайт”, – вважає експертка.

Тетяна Попова закликала депутатів не підтримувати цей проект закону.

Нагадаємо:

  • Комітет ВРУ з питань інформатизації та зв’язку відправив на доопрацювання законопроект №6688, який пропонував дозволити без рішення суду блокувати сайти на 48 годин.
  • Громадські активісти вказують, що законопроект №9275 про захист інформаційного простору є черговою спробою введення цензури в Україні під прикриттям боротьби з російською пропагандою.