Організовано нову схему постачання ільменіту на завод Фірташа «Кримський титан»

Новини
ПрАТ «Кримський титан» Фото: rk.gov.ru

Організовано нову схему постачання ільменіту для заводу «Кримський титан», що належить олігарху Дмитру Фірташу та розташований поблизу міста Армянськ в окупованому Криму. Сировину відправлено на півострів з використанням нової «ільменітової схеми» – з іншого турецького порту.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на волонтерку проекта Informnapalm Екатерину Яресько.

«Організовано нову схему постачання ільменіту в окупований Крим. 3 судна завантажилися сировиною для потреб Кримського Титану в турецькому порту Амбарлі, Бест-1 вже на підході до закритого порту Керч, Кама та Нефтерудовоз-50М ще в Мармуровому морі, готуються до проходу Босфором. Туреччина продовжує порушувати власний Циркуляр №635/2017, яким заборонено пряме морське сполучення між турецькими і кримськими портами, закритими Україною», – пише вона.

У лютому 2018 року судно Nefterudovoz 45 М, яке у січні доставило із турецького порту Самсун у Керченську протоку близько трьох тисяч тонн ільменітової руди, а потім повернулось до порту приписки Херсону, арештоване. Воно є важливою ланкою у майже ідеальній схемі обходу санкцій для постачання ільменітового концентрату на завод «Кримський Титан», що належить олігарху Дмитру Фірташу.

Кримський главк СБУ та прокуратура АРК розслідують кримінальне провадження щодо так званої «ільменітової схеми» незаконних поставок сировини на окуповану територію України і у закритий порт Керч.

Кореспондентам Центру журналістських розслідувань вдалося зустрітися із помічником капітана судна та телефоном зв’язатись з самим капітаном, якому заборонено покидати теплохід. Пробуємо відтворити послідовність дій та встановити учасників «ільменітової схеми»

  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Зараз схема має новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун.  В останні місяці у схемі поставок ільменіту з”явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.