«Фейкові донори» партії «Батьківщина» пов’язані з «газовою справою» Онищенка – Bihus.info

Новини
Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимоошенко Фото: bihus.info

В системі фінансування партії ВО «Батьківщина» фігурують люди з так званої «газової справи» нардепа-втікача Олександра Онищенка.

Про це йдеться в сюжеті телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», передає Центр журналістських розслідувань.

У 2018 році «Батьківщина» отримала рекордну суму пожертв від фізичних та юридичних осіб – понад 150 мільйонів гривень. Переважна більшість задекларованих «донорів» – звичайні українці, які начебто віддавали партії Юлії Тимошенко по 148-149 тисяч гривень. Журналісти встановили, що ці люди або не знали, що їхні персональні дані використали для проведення таких платежів, або знали, та насправді не мали таких коштів.

Однією з «донорів» партії «Батьківщина» виявилася касирка супермаркету у передмісті Київ Наталя Зубар. За рік вона нібито перерахувала партії майже 1,5 мільйони гривень. Аналогічну суму політсилі за документами пожертвувала і її сестра, понад мільйона гривень – племінник.

Виявилося, що Зубар, яка продовжує працювати в супермаркеті, значиться також бенефіциаром двох київських фірм зі статутними капіталами по 50 мільйонів гривень в кожній. Одна з них – ТОВ «Страхова компанія «Надійна» – вивела журналістів на Олександра Канцелярука. За даними слідства, він один з реалізаторів так званої «газової схеми» Олександра Онищенка – нардепа-втікача, якого звинувачують у розкраданні газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування».

Серед «донорів» ВО «Батьківщина» журналісти також знайшли Михайла Вермана. У 2018-му він нібито перерахував партії понад мільйон гривень. Верман відомий як власник компанії «Арт-Ельм», яка також фігурує в «газовій справі». Нині «Арт-Ельм» припинив своє існування, але остання адреса реєстрації фірми співпадає з адресою прописки компаній Канцелярука.

І Юлія Тимошенко, і Олександр Онищенко в коментарях журналістам спростували інформацію про співпрацю.

Нагадаємо:

28 лютого в сюжеті Bihus.info повідомлялось, що внески, які впродовж другого півріччя 2018 року надходили на рахунки партії «Батьківщина», робилися через підставних осіб. Зокрема мова йде про мільйони гривень, які десятки українців з невеликих міст та селищ жертвували партії Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень.