Айвазовська: Третина бюджетних коштів із субвенцій на розвиток територій використовується для політичної реклами

Новини
Ольга Айвазовська, голова правління громадської мережі ОПОРА Фото: investigator.org.ua

Третина бюджетних коштів із загального обсягу у 5 млрд гривень на рік замість соціально-економічного розвитку територій витрачаються на піар-акції політиків та чиновників.

Про це заявила Ольга Айвазовська, голова правління громадської мережі ОПОРА у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Вона зазначила, що ОПОРА з 2016 року проводить моніторинг  використання бюджетних коштів, призначених для розвитку територій, для політичної реклами. За останні півроку організація зафіксувала 1,5 тисячі випадків використання бюджетних коштів на непряму агітацію чиновників та політиків.  

«Зокрема, йдеться про субвенції на соціально-економічний розвиток територій, доступ до яких має обмежена кількість народних депутатів, і за рахунок яких вони дуже часто проводять політичну рекламну кампанію на місцях… У нас є великі сумніви щодо ефективності принаймні 30% цих витрат. Ми говорили про 1,5 тисячі таких політичних акцій, і це переважно спонсорування дуже дрібних програм, проектів і об’єктів. Коли не йдеться про ремонт школи, медичного закладу або дороги, а про закупівлю, наприклад, м’ясорубок в дитячі садки, дитячих костюмів в різні гуртки або техніки для дитячих садочків і шкіл», – сказала Ольга Айвазовська.

При цьому, за її словами, презентація і передача цих речей супроводжується піаром народних депутатів, які часто забувають сказати, що все це куплено за бюджетні кошти.

«Ми вважаємо, що це політична реклама. Якщо говорити окремо про округи, то 30% бюджетних коштів в рік, а бюджет – це близько 5 мільярдів на рік, витрачається на проекти, вартість яких нижча 50 тисяч гривень. Про який соціально-економічний розвиток територій за ці гроші можна говорити? Це просто тіньова кишеня народних депутатів, які, на жаль, мають доступ, подекуди досить невідкритий, до спеціальної комісії, яка сформована з народних депутатів бюджетного парламентського комітету та деяких представників Міністерства фінансів, які готують подання на уряд, і уряд приймає рішення щодо виділення цих коштів», – зазначила Айвазовська.

Вона додала, що не тільки ОПОРА критично ставиться до ефективності використання цих ресурсів. Зокрема, Рахункова палата України також вважає, що немає системи як цільового призначення саме цих видів субвенції, так і оцінки ефективності витрачання коштів.