У Харкові СБУ попередила теракт у метрополітені

Новини
Фото: ssu.gov.ua

У Харкові співробітники СБУ попередили терористичний акт у міському метрополітені, який мав здійснити харківчанин, завербований спецслужбами Росії. Зловмисник затриманий.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центр спецслужби

«Оперативники СБ України встановили, що спецслужби РФ завербували мешканця Харкова для організації та здійснення теракту на одній із станцій метро. За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв та дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні напередодні президентських виборів», – йдеться у повідомленні.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.15 (замах на злочин), ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України, співробітники СБУ задокументували, що представники спецслужб РФ передали виконавцю вибуховий пристрій потужністю 600 грамів тротилу, який приводився у дію телефонним дзвінком. Вони також надали інструкції щодо проведення підготовчих заходів із вчинення теракту та виплатили 15 тисяч доларів США за виконання злочину.

Фото: ssu.gov.ua

«Встановлено, що вже у Харкові зловмисник придбав цвяхи, шурупи, болти й гайки, якими планував начинити вибуховий пристрій для підсилення його вражаючої дії та збільшення кількості постраждалих», – додали в СБУ.

Під час проведення спецоперації українська спецслужба не допускала виникнення будь-якого ризику для життя та здоров’я громадян. У межах досудового розслідування оперативники СБУ завчасно вилучили зі схованки підривника справжній вибуховий пристрій та замінили його на «муляж».

Фото: ssu.gov.ua

Співробітники спецслужби затримали зловмисника згідно зі ст.208 Кримінального процесуального кодексу України після встановлення на станції метро «Індустріальна» вибухового пристрою під час масового скупчення людей. Йому повідомлено про підозру в скоєнні терористичного акту.