У США відкриті кримінальні справи проти оточення Порошенка – ZN.UA

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: ZN.UA, Василий Артюшенко

У Сполучених Штатах відкрита низка кримінальних справ стосовно зловживань, вчинених людьми з команди президента Петра Порошенка, які, зокрема, стосуються виведення і відмивання коштів.

Про це пише в своїй статті оглядач відділу міжнародної політики видання ZN.UA Тетяна Силіна з посиланням на свої джерела, передає Центр журналістських розслідувань.

«За інформацією наших джерел, у Сполучених Штатах відкрито кримінальні справи, під час яких розслідуються факти різних зловживань, вчинених людьми з команди Порошенка. Насамперед ідеться про виведення та відмивання грошей. Ті ж джерела свідчать, що деякі фігуранти цих справ уже підписали угоду про співпрацю зі слідством і дають свідчення», – пише видання.

Як зазначає автор, американська правоохоронна система знає дуже багато про Україну, особливо про фінанси – «як державні, так і приватні, а особливо – змішані».

Також Силіна пише, що у США немає фаворита на українських виборах. У Вашингтоні сильно розчаровані Києвом і хотіли б повного перезавантаження влади в Україні, але сильно сумніваються в можливості такого варіанту. Тому основний меседж, який США адресують командам провідних кандидатів – «Ніяких фальсифікацій!».

«Американці всерйоз побоюються виникнення третього майдану внаслідок непереконливої легітимності переможця. Бо дестабілізацією ситуації в Україні може знову скористатися Путін. І тоді американці муситимуть на це реагувати — набагато жорсткіше й рішучіше, ніж це відбувається сьогодні. А вони не хочуть загострень із РФ», – зазначає Силіна.

За її словами, для вирішення своїх внутрішньополітичних завдань перед майбутніми президентськими виборами в США президенту Дональду Трампу необхідні не нові проблеми, а нові перемоги, зокрема на зовнішній арені. І тому в планах Білого дому є три основних пункти – підписання торгової угоди з Китаєм, втілення в життя мирного плану Кушнера для Ізраїлю й Палестини та врегулювання російсько-українського конфлікту.