Посол США Марі Йованович закликала українців прийти на вибори

Новини
Посол США в УкраЇні Марі Йованович Фото: ua.usembassy.gov

Посол США в Україні Марі Йованович закликала українців 31 березня взяти участь у виборах президента України, які, як очікують у Сполучених Штатах, будуть «вільними, справедливими і безпечними».

Про це Йованович заявила у відеозверненні, опублікованому посольством США, передає Центр журналістських розслідувань.

«Якщо ви все ще не плануєте голосувати на виборах президента України, я закликаю вас зробити це. Демократія працює лише за умови активної участі громадян. І вибори – це те, як ми визначаємо, хто буде нашими лідерами і ми кажемо їм, чого очікуємо від їхніх дій», – сказала американський дипломат.

За її словами, однією з ознак справжньої демократії є те, що після виборів, чи-то у випадку переобрання чинного президенти, чи-то з приходом нового, громадяни об’єднуються і підтверджують свою підтримку державі і волі виборців.

В якості прикладу Йованович навела свою дипломатичну кар’єру. Спочатку президент Джордж Буш призначив її на посаду посла у Киргизькій Республіці, потім послом у Вірменії. А через кілька років президент Барак Обама призначив Йованович послом в Україні. Після виборів 2016 року у США вона продовжила працювати на цій посаді, але тепер вже розвивати та здійснювати політику президента Дональда Трампа та його адміністрації.

«Сполучені Штати підтримують народ України в очікуванні вільних, справедливих і безпечних виборів, які відбудуться в Україні наступного тижня, і ми закликаємо українську владу, громадянське суспільство і всіх громадян зробити свій внесок в українську демократію», – наголосила посол США.

Нагадаємо:

  • 31 грудня 2018 року в Україні стартував виборчий процес чергових виборів президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.
  • 3 лютого 2019 року Центральна виборча комісія завершила прийом документів для реєстрації кандидатами на виборах президента України 31 березня 2019 року. Всього документи подали 89 осіб.
  • 8 лютого, на день закінчення реєстрації, ЦВК зареєструвала 44 кандидати на пост президента України.
  • 8 березня  ЦВК затвердила форму і текст виборчого бюлетеня з виборів президента України 31 березня для голосування в день виборів і форму виборчого бюлетеня для повторного голосування. Після скасування реєстрації 5 кандидатів на пост президента України бюлетень для голосування в день виборів міститиме прізвища 39 кандидатів на президентський пост і відомості про них.