Вибори на Херсонщині відбулись без суттєвих порушень – ОПОРА

Новини
Координатор мережі ОПОРА в Херсонській області Максим Єлігулашвілі Фото: investigator.org.ua

У Херсонській області комплексних порушень на виборах президента України помічено не було, голосування можна вважати такими, що відбулось.

Проце кореспондентам Центру журналістських розслідувань повідомив координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Максим Єлігулашвілі.

«Взагалі на 20:00 було зафіксовано 44 порушення, та жодне з них не було серйозним. Найчастіше – це перешкоджання роботі спостерігачів та заборона фото- відеофіксації виборчого процесу журналістами. Відкрито одне кримінальне провадження», – сказав Єлігулашвілі.

Також він розповів про декілька спроб винести бюлетень за межі виборчою ділянки.

Крім того,зафіксовано декілька фактів навмисного нищення бланків для голосування. Так на одній з дільниць чоловік показово розірвав отриманий бюлетень, аргументувавши це відразою до всіх зазначених кандидатів.

Також фіксувались перебування в місцях для голосування осіб, що не мали права там знаходитись.

Однак ці порушення не мали системності і виникали здебільшого через незнання громадянами законодавства, вказав Єлігулашвілі.

Явка по Херсону та області становить в середньому близько 60%, що є досить високою для даного регіону. Найбільше виборців було на 182 виборчому окрузі – 60,18%, найменше на 186 – 55%.

«Загалом, не зважаючи на поодинокі порушення, можу характеризувати перший тур президентських виборів-2019 доволі позитивно», – підсумував Єлігулашвілі.

Нагадаємо:

  • Згідно до паралельного підрахунку голосів, проведеного спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА, кандидат в президенти Володимир Зеленський набирає 30,1% голосів виборців, діючий президент Петро Порошенко – 15,7%, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко – 13,3%.