Вибори в Україні були вільними і конкурентними – Місія ОБСЄ

Новини
Cпецкоординатор ОБСЄ, почесний президент ПА ОБСЄ Ілка Канерва Фото: Facebook OSCE ODIHR

У Місії спостерігачів Парламентської асамблеї ОБСЄ заявляють, що перший тур виборів президента України був конкурентним і громадяни мали можливість вільного волевиявлення.

Такі висновки оприлюднив спеціальний координатор ОБСЄ, почесний президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва під час спільної прес-конференції представників місії міжнародних спостерігачів за виборами в Україні в складі представників Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, ПА ОБСЄ, парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентсво Інтерфакс-Україна.

«Ми можемо говорити, безумовно, що це були конкурентні вибори, й було забезпечено можливість голосувати за того кандидата, якого обирав громадянин. Безумовно, все визначатиметься в другому турі», – сказав Канерва.

За його словами, загалом вибори президента України відбувалися вільно, й кандидати могли змагатися без обмежень.

«Можна говорити, що загалом вибори відбувалися як вільні. Нам дуже важливо, щоб усі ресурси, які виділялися на вибори, були використані належним чином», – зазначив Канерва.

«Мій особистий висновок – ці конкурентні вибори ведуть … до другого раунду. Сподіваюся, що це надихне українців продовжити демократичний розвиток у світі та безпеку … з європейськими цінностями», – підсумував він.

Крім того, Канерва звернув увагу на той факт, що на нинішніх президентських виборах в Україні була велика кількість міжнародних спостерігачів, що також сприяло мінімізації порушень.

За його словами, порушення, встановлені в день голосування, загалом не вплинуть на результат голосування.

Він також додав, що вибори не могли бути організовані в окупованому Криму й на території Донбасу, не підконтрольній Україні.

Нагадаємо:

  • Згідно до паралельного підрахунку голосів, проведеного спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА, кандидат в президенти Володимир Зеленський набирає 30,1% голосів виборців, діючий президент Петро Порошенко – 15,7%, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко – 13,3%.