У Криму повністю блокуються не менше 14 українських сайтів – правозахисники

Новини

В окупованому Криму десять провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Крім того, ще 28 сайтів заблоковані частково.

Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який був проведений в лютому-березні 2019 року, передає Центр журналістських розслідувань.

Правозахисники провели перевірку доступності сайтів в мережах десяти різних провайдерів в дев’яти кримських населених пунктах БелНет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), Мечта (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район) , Сиваш-нет (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), Волна-мобайл (Джанкой)

КПГ перевірила 34 українських інформаційних сайти, доступ до яких частково або повністю заблокований мінімум в одному з цих населених пунктах.

UA: перший http://1tv.com.ua/ (блокують 3 провайдера)
ЧТРК http://blacksea.tv/ (блокують 10 провайдерів)
Цензор http://censor.net.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Еспресо ТВ http://espreso.tv/ (блокують 5 провайдерів)
Гордон http://gordonua.com/ (блокує 1 провайдер)
ICTV http://ictv.ua/ru/ (блокують 3 провайдера)
Крим.SOS http://krymsos.com/ (блокують 2 провайдера)
Liveam.TV http://liveam.tv/ (блокує 1 провайдер)
Меридіан http://meridian.in.ua/ (блокують 3 провайдера)
Новий канал http://novy.tv/ (блокують 3 провайдера)
QHA http://qha.com.ua/ (блокують 3 провайдера)
Слід http://sled.net.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Спротів.інфо http://sprotyv.info/ (блокують 3 провайдера)
Uainfo http://uainfo.org/ (блокують 10 провайдерів)
П’ятий канал http://www.5.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Blackseanews http://www.blackseanews.net/ (блокують 3 провайдера)
Події Криму http://www.sobytiya.info/ (блокують 3 провайдера)
СТБ http://www.stb.ua/ (блокують 3 провайдера)
15 хвилин https://15minut.org/ (блокують 10 провайдерів)
АТР https://atr.ua/ (блокують 1 провайдер)
Фокус https://focus.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Головне https://glavnoe.ua/ (блокують 9 провайдерів)
ГР https://hromadskeradio.org/ (блокують 9 провайдерів)
Центр журналістських розслідувань https://investigator.org.ua/ (блокують 1 провайдер)
Крим.реаліі https://ru.krymr.com/ (блокує 1 провайдер)
ДЕПО https://www.depo.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Оглядач https://www.obozrevatel.com/ (блокують 1 провайдер)
УП https://www.pravda.com.ua/ (блокують 10 провайдерів)
РБК https://www.rbc.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Укрінформ https://www.ukrinform.ua/ (блокують 10 провайдерів)
Лівий берег https://lb.ua/ (блокує 3 провайдера)
Кримська солідарність https://crimean-solidarity.org/ (блокують 4 провайдера)
Головком https://glavcom.ua/ (блокують 10 провайдерів)
112 канал (блокує 1 провайдер)

Моніторинг показав, що 12 сайтів з цього списку блокують всі 10 провайдерів: «Чорноморська телерадіокомпанія», «Цензор.нет», «След.нет», «5 канал», «15 минут», «Фокус», «Депо», «Українська правда », «РБК», «Укрінформ», «Главком», «Uainfo». Крім того, всі десять провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж Лінкедін і Телеграм.

Сайти «Главное» і «Громадське радіо» – блокують 9 з 10 провайдерів.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася для сайту «Uainfo». У грудні 2018 року цей сайт блокували 5 провайдерів з 8. У березні 2019 року його блокують всі 10 досліджених провайдерів. До списку частково заблокованих сайтів додався також сайт 112 каналу, його блокує 1 з 10 досліджених провайдерів. Три провайдера стали блокувати більше сайтів, ніж в листопаді минулого року. У той же час у трьох інших провайдерів кількість заблокованих сайтів знизилося.

Фото: crimeahrg.org

В цілому на 1 квітня 2019 року сімферопольський провайдер «Мечта» блокує 31 сайт із загального списку моніторингу. Красноперекопський «Skyline» – 25 сайтів, а красноперекопський «Сіваш.нет» – 17 сайтів. Керченський «Боспортелеком» і севастопольський «Севстар» – по 16 сайтів. Білогірський «БелНет» блокує 15 сайтів з цього списку, сімферопольський «КСТ» – 13 сайтів, а ялтинський «Ялтанет» – 12. Також до списку моніторингу додалися два провайдера, блокування яких раніше не досліджувалися. Це бахчисарайский «Orange-net», який блокує 16 сайтів, і джанкойський «Волна-мобайл», блокуючий 23 сайта.

При цьому всього кілька сайтів блоковано з посиланням на вимоги Роскомнадзора. В основному, з сайтами не встановлюється з’єднання або на екрані з’являється напис «Помилка 403».

За інформацією правозахисників, кримські провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених в Росії. Підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть в законодавстві РФ.

«Результати моніторингу підтвердили тенденцію подальшого обмеження свободи слова та доступу до інформації на півострові. При цьому, в підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму розпалюється ненависть до українців, мусульманам і кримським татар та інших груп», – відзначили в КПГ.

Правозахисники вказують, що необґрунтоване обмеження доступу до інформації є грубим порушенням фундаментальних прав людини. Кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми в сфері прав людини, які відбуваються в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість подібних фактів від жителів півострова. Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди.