Росія спробує застосувати ядерну зброю під час навчань в Арктиці – Олександр Поліщук

Новини
Випробування ядерної зброї на Новій Землі в 60-х роках фото: VistaNews.ru

Росіяни можуть нанести ракетно-ядерний удар по полігону на Новій Землі під час запланованих навчань в Арктиці для демонстрації готовності бойового застосування ядерної зброї.

Про це  Центру журналістських розслідувань повідомив Олександр Поліщук, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”.

“Восени цього року заплановані чергові навчання «Щит Союзу 2019», які будуть проходити на території Білорусі. Є так само заплановані навчання в Арктиці. На наш погляд, росіяни будуть намагатися продемонструвати, що вони перейшли рубіж, пов’язаний із неприйняттям застосування ядерної зброї. Вони спробують в рамках навчань реально застосувати ядерну зброю”, – сказав Поліщук.

Старт ракети в ядерному спорядженні буде здійснений з підводного човна, вважає експерт.

“Це ракета “Калібр” в ядерному спорядженні, якою буде нанесено удар по полігону, наприклад, на Новій землі, який залишився в робочому стані. Росіяни його підтримують, і там проводилися випробовування за часів Радянського Союзу”, – пояснив Поліщук.

Олександр Поліщук , експерт з питань оборонного будівництва фонду «Майдан закордонних справ»

За його словами, росіяни можуть виправдати навальне застосування ядерної зброї тим, що США та ще низка держав не ратифікували договір про заборону ядерних випробувань.

“Це буде черговий крок ескалації з боку росіян, який дуже серйозно, на наш погляд, впливатиме на подальший розвиток діалогу і на подальшу безпеку не тільки в Європі, але й в усьому світі”, – вважає експерт.

Нагадаємо:

  • Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що РФ роками порушувала домовленості.
  • Хакери отримали доступ до європейських дипломатичних каналах і роками збирали листи чиновників ЄС, де сказано, що Росія могла розмістити ядерну зброю в Криму.
  • У російської влади зростає готовність використовувати ядерну зброю, заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.