Росія намагатиметься заблокувати порти Одещини – Олександр Поліщук

Новини

Україна потребує присутності кораблів НАТО в районі Одеси для унеможливлення блокування Росією судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Олександр Поліщук, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”.

Присутність кораблів НАТО потрібна Україні не лише біля Керченської протоки, вважає Поліщук.

Для нас дуже важливо мати присутність кораблів НАТО в Чорному морі й в районі Одеси, оскільки, на наш погляд, росіяни не зупиняться в своїй агресії, в такій поступовій анексії – так, як вони зробили це минулого року з Азовським морем. У цьому році вони намагатимуться підвищити свою військову присутність, і взагалі контролювати Чорне море саме зі сторони північно-західної – біля Одеси, для того, щоб унеможливити заходи у порти Одеси, наносячи нам економічні збитки”, – сказав експерт.  

На його думку, в такий спосіб росіяни намагатимуться продемонструвати свою відповідь на збільшення присутності сухопутних сил Північноатлантичного альянсу в регіоні.

“Адже в минулому році почався процес дорозгортання сил стримування Альянсу саме на цьому фланзі, і росіяни будуть намагатися тримати кораблі, в тому числі і з ракетами “Калібр”, для того, щоб забезпечити нанесення ураження, наприклад, по елементам системи протиракетної оборони, які розміщуються в Румунії, в Польщі та на північному узбережжі Чорного моря в Туреччині”, – каже Поліщук.

Експерт вважає, що росіяни прагнуть “абсолютної впевненості” в тому, що західні країни якщо не боятимуться їх, то принаймні муситимуть рахуватися з Росією.

Нагадаємо:

  • До порту Одеса 1 квітня прибули фрегат FHH333 «Торонто» Королівських Військово-морських сил Канади та фрегат Військово-морських сил Іспанії F81 «Санта Марія», що несуть патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО «SNMG2».
  • Присутність військово-морських сил НАТО у Чорному морі забезпечить українським кораблям вільний прохід Керченською протокою, вважає експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ” Олександр Поліщук.
  • Міністри закордонних справ країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря.