Судді Вищого антикорупційного суду України принесли присягу

Новини

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) 11 квітня приступив до роботи, 38 його суддів склали присягу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу президента.

«Сьогодні ми, нарешті, бачимо результат цієї співпраці – 38 нових суддів приступають до виконання обов’язків в абсолютно новому суді. У вас є всі важелі та інструменти, щоб бути успішними. Тому що судовою реформою вперше в історії України вам надана незалежність від законодавчої і виконавчої гілок влади, до речі, і від президента також. Повна незалежність. Адже моя роль завершується тут і зараз, після вашої присяги», – сказав президент Петро Порошенко.

Конкурс на 27 посад в новому суді і на 12 посад в його апеляційній палаті був оголошений 2 серпня. Документи подали 342 юриста. До іспитів були допущені 270. З них 113 осіб успішно склали іспит.

6 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів відібрала по рейтингу 27 кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду і 12 – на посади суддів апеляційної палати.

У ВАКС приступлять до роботи 27 суддів, в апеляційній палаті – 11.

Майже половина з 113 кандидатів, які успішно склали іспит на зайняття посад суддів Вищого антикорупційного суду, мають сумнівну добропорядність, заявили представники коаліції громадських організацій, які займалися аналізом досьє кандидатів – Центр протидії корупції, Фонд DEJURE, Автомайдан і Transparency International Україна.

  • 7 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційний суд», за який проголосували 315 народних депутатів. Його підтримали більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії». 11 червня президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • У НАБУ заявили, що вимагає перегляду норма закону, згідно з якою Вищий антикорупційний суд не буде розглядати апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції до моменту його створення, оскіль велика частина топ-чиновників, щодо яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання.
  • 14 червня закон «Про Вищий антикорупційний суд» набув чинності. 21 червня 2018 року Верховна Рада прийняла закон «Про створення Вищого антикорупційного суду» (ВАКС) 21 червня. 6 червня президент Петро Порошенко підписав закон.