«Не прийшов». Зеленський не з’явився на дебати з Порошенком: тези кандидата

Новини

Кандидат в президенти Володимир Зеленський не з’явився на дебати на НСК «Олімпійський», де його майже годину чекав Петро Порошенко і потенційні виборці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У свою чергу, Петро Порошенко скористався можливістю і виступив перед присутніми.

Тези Порошенка:

1. Пояснив ідею бордів із зображенням його і президента РФ Володимира Путіна

Відповідаючи на запитання журналіста щодо цих бордів, Порошенко заявив, що ніколи не ставив і не буде ставити знак рівності між Путіним і кандидатом в президенти Володимиром Зеленським.

«Це не так. Я тільки хочу нагадати слова Путіна, що для нього будь-який президент, крім Порошенка – це його мрія», – сказав чинний президент.

За його словами, зараз президент РФ «навмисно підвісив питання звільнення заручників і військових», чекаючи, щоб Порошенко змінив інший президент.

«Ці борди свідчать лише про одне – ми не дамо Путіну шансів на його успіх. Все, не більше і не менше», – додав він.

2. Звільнив заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко

«Заступник голови Служби зовнішньої розвідки Семочко звільнений в п’ятницю (12 квітня – ред.)», – заявив Порошенко.

Відзначимо, що незважаючи на повідомлення про звільнення Семочко ще 12 квітня по станом на неділю відповідний указ на сайті глави держави відсутня.

3. Порошенко обіцяє ініціювати ліквідацію посад голів ОДА

«Відразу після президентських виборів я буду ініціювати внесення змін до Конституції, де

посади губернаторів будуть ліквідовані, оскільки це продовження реформи децентралізації», – сказав він.

За словами президента, «будуть префекти з великими і меншими функціями».

«Виконавча влада передається громадам, а контрольні функції залишаються в префекта», – розповів Порошенко.

Чинний президент також заявив, що не має наміру після президентських виборів міняти глав МЗС і Міноборони.

«Якщо мова йде про міністерство внутрішніх справ і в Міністерстві оборони, я хочу нагадати, що у нас парламентсько-президентська республіка, і склад уряду президент може тільки пропонувати на вакантні посади. Міністри після виборів президента у відставку не йдуть, і я відправляти у відставку ні міністра оборони, ні міністра закордонних справ не збираюся », – сказав він.

«Після парламентських виборів, звичайно, я скористаюся своїм правом і запропоную кандидатури», – додав Порошенко.

Він також зазначив, що задоволений роботою міністра оборони Степана Полторака.

4. Порошенко: Можливість розпустити ВР у будь-який час – шлях до тоталітаризму

Підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради немає, а можливість новообраного президента в будь-який час розпускати парламент – «шлях до тоталітаризму».

«Що стосується дострокового припинення повноважень парламенту – я хочу окремо підкреслити, що конституційних підстав для припинення повноважень парламенту не існує», – заявив він.

Порошенко додав, що «якщо є певні теорії змови, то я в них не вірю».

Також, на його думку, Верховна Рада нинішнього складу «зробила величезні кроки в підтримку пропозицій президента, реалізації процесу реформ».

5. Порошенко: референдум про вступ до ЄС буде, але не з питанням «йти чи не йти»

«Хочу повідомити, що референдум все одно буде, і президент не проти референдуму, але (референдум) буде тоді, коли ми поставимо питання абсолютно предметно. Тому що вступ до ЄС неможливо без референдуму, якщо хтось цього не знав», – сказав Порошенко.

Він зазначив, що Україна подасть заявку на вступ до ЄС, коли відповідатиме необхідним критеріям, і після цього буде проведено всенародне опитування.

«Референдум проводиться не з питання йти чи не йти … Питання на референдумі буде: а чи готовий український народ делегувати частину повноважень наднаціональному органу, як це зробили 27 або 28, в залежності від результатів Brexit, членів ЄС. Тому що країна, будучи членом ЄС, делегує частину повноважень », – сказав Порошенко.

«Я хочу підкреслити, що членство України в ЄС і НАТО – це не послаблення суверенітету, а навпаки – посилення. Це гарантії незалежності нашої держави і, на моє тверде переконання, я не сумніваюся, що український народ за це під час того референдуму проголосує», – додав він.

Порошенко вважає, що референдум може відбутися після 2023 року.

«Коли цей референдум повинен бути? Я сказав, якщо будуть продовжені реформи, якщо буде парламентська підтримка нашої програми щодо майбутнього членства в ЄС і НАТО, абсолютно реально, щоб в 2023 року ми подали заявку на вступ. Так само в 2023 року ми повинні вийти на позицію, коли з України буде прийнятий План дій щодо членства в НАТО», – зазначив Порошенко.

«Мені не подобається, коли в країні виборча кампанія схожа на німе кіно… Коли кандидат мелькає на екранах, але нічого не говорить, для більшості це просто сюжет з фільму «Слуга народу». Але ми обираємо не Голобородька, а президента України», – сказав Порошенко.

6. Порошенко кличе Зеленського на ICTV

«Володимире Олександровичу, завтра мене запросили, так само, як і вас, в ефір ICTV, «Свобода слова», о 22:30. Завтра я буду там… Якщо ви сьогодні не встигнете, приїжджайте завтра. Якщо й завтра не вийде, я післязавтра вас запрошу. У вас буде можливість прийти й розповісти громадянам України свої плани, свою програму. Відсидітись, я думаю, не повинно вдатися», – зазначив він.

Порошенко розповів, що приходив на телеканал «1+1», куди Зеленський його запрошував.

«А тут, як в російській пісні, «Я пришла к тебе, а ты растерялся». І поплутались карти, трубки почали кидатися. Не кидайте трубку, це не та розмова, яку я хотів би чути від українського кандидата в президенти», – наголосив він.

Порошенко також заявив, що зробить усе, щоб дебати між ним і Зеленським відбулися, але не піде на порушення закону, адже за законом кандидати зобов’язані прийти на дебати 19 квітня о 20 годині на Суспільному.

«Я не хочу мірятися роликами. Я категоричний противник віртуальної кампанії», – додав він.

Президент зазначив, що йому не подобається підтримка кандидатури Зеленського з боку екс-президента Віктора Януковича та екс-прем’єра Миколи Азарова, а також російських політиків Володимира Жириновського та Геннадія Зюганова. За його словами, це міг би пояснити сам Зеленський, однак він цього не робить.

Порошенко також підкреслив, що ніколи не називав Зеленського наркоманом, бо не має для цього підстав, і що здачу аналізів на наркотичну і алкогольну залежність ініціював саме Зеленський.

«Чи залишились питання по здачі тестів? Залишились. Але все, крапку поставимо. Хто має очі й вуха, усе побачив, почув і зрозумів», – сказав діючий президент.

По закінченні спілкування з журналістами Порошенко знову вийшов до своїх прихильників на Троїцьку площу перед НСК «Олімпійський», де разом з музикантами і прихильниками заспівав українську народну пісню «Ти ж мене підманула».