Захист екс-нардепа Крючкова вимагатиме його звільнення без зобов’язань – адвокат

Новини
Екс-нардеп Дмитро Крючков Фото: ukrafoto.com

Колишній народний депутат Дмитро Крючков, якого після екстрадиції з Німеччини затримали детективи Національного антикорупційного бюро України, відмовився надавати свідчення НАБУ, а його захист оскаржуватиме клопотання про заставу. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання theБабель. 

Адвокат Крючкова Олександр Лисак повідомив виданню, що під час судового засідання 17 квітня захист вимагатиме звільнити Крючкова з-під варти без будь-яких зобов’язань.

«Ми будемо вимагати звільнення. Ми оскаржуватимемо клопотання звинувачення про заставу у 349 млн грн», — сказав Олександр Лисак.

Як повідомлялось, увечері 15 квітня детективи НАБУ затримали в аеропорту «Бориспіль» екстрадованого в Україну з Німеччини екс-нардепа Дмитра Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів підконтрольних державі обленерго. Детективи НАБУ наполягатимуть на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346,22 млн грн.

Нагадаємо:

  • 28 березня журналісти-розслідувачі програми «Схеми» повідомили, що екс-нардеп від ВО «Батьківщина» Дмитро Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах, зокрема бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенко.
  • Згідно з розслідуванням Української правди, в 2016 році ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», головою правління якої був Дмитро Крючков, скуповувала борги у «Центренерго» і Одеської ТЕЦ через пов’язані кредиторські компанії. В липні 2016 року НАБУ оголосило Крючкова в розшук. На початку 2017 року його оголосив в міжнародний розшук Інтерпол. У травні 2017 року суд заочно заарештував Крючкова. У листопаді 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури склали письмове повідомлення про підозру Крючкову.
  • 14 квітня 2018 року в Німеччині правоохоронці затримали Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів «Запоріжжяобленерго». Незабаром його випустили під заставу у 100 тисяч євро, однак потім він погодився на процедуру екстрадиції і знову піддався тюремному ув’язненню. НАБУ повідомило про підготовку пакету документів, необхідних для екстрадиції підозрюваного в Україну.
  • В кінці березня Генпрокуратура України направила запит до Німеччини на екстрадицію Дмитра Крючкова.
  • Детективи НАБУ увечері 15 квітня затримали в аеропорту «Бориспіль» екстрадованого в Україну з Німеччини екс-нардепа Дмитра Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів підконтрольних державі обленерго. Детективи НАБУ наполягатимуть на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346,22 млн грн.