В Генічеському районі Херсонщини досі немає жодної ОТГ

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

У Генічеському районі Херсонської області дотепер не утворено жодної об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Впровадженню реформи місцевого самоврядування у районі заважає недосконалість законодавства та необізнаність громадян з цього питання.

Такі думки, серед іншого, були висловлені учасниками дискусії щодо децентралізації у Генічеському районі, яка пройшла в медіа-центрі IPC-Генічеськ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Питання недосконалості нормативно-правової бази є одним з основних. Верховній Раді необхідно працювати для того, щоб все ж таки процес децентралізації був зрозумілим і гарантованим для органів місцевого самоврядування. Чесно кажучи, ми сьогодні незрілі. Є громадська незрілість того, що ми готові повноцінно до цієї реформи. Ніж робити дурницю, краще нічого не робити», – сказав голова Генічеської районної ради Андрій Євстратов, говорячи про те, що стоїть на заваді децентралізації в районі.

«Недосконалість законодавчої бази. Треба працювати над тим, щоб всі необхідні рішення для об’єднання були прийняті на вищому рівні нашої держави», – вважає Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський.

«Перш за все – це законодавство. Моє бачення: немає бути прискорення децентралізації. На теперішній час, одна чи дві людини, чиновники вирішують: бути чи не бути ОТГ. Коли це все приберуть, децентралізація піде своїм шляхом. Мешканці наші неосвічені в тому, як взагалі існує місцеве самоврядування», – вважає Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко.

На думку першого заступника голови Генічеської райдержадміністрації Олексія Сищенко, децентралізації в Генічеському районі заважає небажання окремих керівників органів місцевого самоврядування втратити владу.

«Далі: острах окремих сільгоспвиробників втратити контроль над землями. Небажання багатих об’єднуватися з бідними», – сказав Олексій Сищенко.

Риківський селищний голова Олександр Галицький звернув увагу на неосвіченість як представників влади, так і громадськості щодо децентралізації. «Не до кінця вивчене питання, не вистачає знань. Потрібно їздити, вчитися», – зауважив він.

На думку Генічеського міського голови Олександра Тулупова, на заваді децентралізації у Генічеському районі стало непорозуміння, що виникало серед депутатів, сільських голів, фермерів.

«Ми почали обговорювати нашу оптимізацію у 17-му році, коли казали: 7 громад, потім говорили: 3-4 громади. Звідти і пішло нерозуміння від депутатів, сільських голів, фермерів. Я вважаю, нам необхідно було обговорювати різні варіанти, ще раз зібратися, обговорити, розкрити карти», – сказав Олександр Тулупов.

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.