Міжнародний арбітраж зобов’язав РФ виплатити «Укрнафті» $44,4 млн компенсації за втрачені активи у Криму

Крим
АЗС компанії «Укрнафта» в Криму Фото: bloknot.ru

Міжнародний арбітражний суд (Третейський суд в Гаазі – ред.) 12 квітня ухвалив рішення стягнути з РФ на користь ПАТ «Укрнафта» 44,4 млн дол. компенсації та ще 5,5 млн дол. нарахованих відсотків за незаконну експропріацію майна компанії в окупованому Криму. Йдеться про адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта», які були захоплені у квітні 2014 року незаконними збройними формуваннями держави-агресора.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію компанії.

«12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44 455 012,00 дол. США компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. США арбітражних витрат. На суму компенсації згідно з рішенням арбітражного суду нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків становить понад 5,5 мільйонів дол. США», – йдеться у повідомленні.

В компанії нагадали, що після втрати активів у Криму, у жовтні 2014 року «Укрнафта», керуючись Угодою між Кабміном України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій повідомило РФ про порушення прав компанії. Росія проігнорувала повідомлення ПАТ про наявність спору за Угодою. Тому 3 червня 2015 року «Укрнафта» передала спір на розгляд до арбітражного суду ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою.

РФ оскаржила це рішення до Верховного Суду Швейцарії, але він рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов Росії. При цьому Верховний Суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що ПАТ «Укрнафта» є інвестором за Угодою між Кабміном України та урядом РФ, а майно ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим – інвестиціями.

ПАТ «Укрнафта» – найбільша українська нафтовидобувна компанія. 50% + 1 акція компанії належать НАК «Нафтогаз України», близько 42% акцій належать групі компаній «Приват» олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2014 року «Госсовет Крыма» ухвалила рішення «націоналізувати» майно «Приватбанку» та інших компаній групи «Приват» українського бізнесмена Ігоря Коломойського, яке знаходиться на території півострова. В цілому перелік майна включає 89 об’єктів. Також були «націоналізовані» АЗС компанії «Укрнафта», які контролював Коломойський.
  • На початку 2016 року стало відомо, що «Укрнафта» звернулася до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі з позовом до РФ за втрату активів в Криму.
  • 26 червня 2017 року постійний Третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму. Пізніше позов подала ще одна українська компанія – «Стабіл» («Stabil») і більше десятка інших компаній.