РФ заборонила експорт нафти і нафтопродуктів в Україну

Новини
Фото: Дмитрий Рогулин/ТАСС

Уряд Російської Федерації розширив заборону на ввезення в Росію окремих видів українських товарів, а також заборонив експорт в Україну нафти та нафтопродуктів.

Про це повідомив прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в середу, 18 квітня на засіданні російського уряду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я підписав Постанову уряду на цю тему. По-перше, ми розширюємо заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів. Цей захід торкнеться української продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік склала майже 250 млн доларів. По-друге, встановлюється заборона на експорт на Україну російської нафти і нафтопродуктів», – сказав Медведєв.

При цьому він додав, що деякі російські товари можна буде вивозити в Україну тільки після спеціального дозволу.

«Визначається перелік товарів, які з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну тільки на підставі окремих дозволів. У цю категорію включена продукція ПЕК, в тому числі вугілля і ті ж самі нафту і нафтопродукти», – вказав російський прем’єр.

Він підкреслив, що таке рішення було прийняте урядом РФ у відповідь на дії Кабінету міністрів України, який «зробив черговий недружній крок по відношенню до нашої країни – розширив список заборонених для імпорту на територію України російських товарів».

«У цих умовах ми змушені свої інтереси захищати і вжити відповідних заходів», – сказав Медведєв.

Як повідомив телеканалу Громадське Сергій Куюн, експерт на ринку палива, директор консалтингової компанії «А-95», в останні 3 роки Україна імпортує 85% дизельного палива, 50% бензину і 60% скрапленого газу.

«При цьому 40% дизельного пального ми купили у Росії, у Білорусі — 33%, 10-15% виробили самостійно, а залишок отримали із постачання морем та з Литви. Україна виробила 50% бензину, 30% купили у Білорусі і 20% у Литви», – сказав Куюн.

«Цей імпорт не тільки шкідливий, але й корисний, тому що дуже диверсифікована система постачання, ми постачаємо і з Росії, і Білорусі, але у нас є і такий запасний варіант — це порти морські, через які ми можемо постачати пальне, якщо російськими та білоруськими поставками щось трапиться», – додав експерт.

Нагадаємо:

  • 10 квітня український уряд розширив перелік товарів походженням з РФ, які заборонені до ввезення в Україну. Під заборону потрапили формалін, карбамідо-формальдегідний концентрат, карбамідо-формальдегідні смоли, пружини для візків вантажних вагонів (циліндричні гвинтові зовнішні, циліндричні, гвинтові внутрішні), апаратура для комутації або захисту електричних ланцюгів (реле), яка використовується в пристрої залізничної автоматики господарства сигналізації та зв’язку, провідники електричні на напругу понад 1000 В. Також заборонені до ввезення з Росії банки для консервування (стерилізаційні банки), пляшки для харчових продуктів та напоїв з безбарвного скла та кольорового скла, інші скляні місткості.