Порошенко доручив НБУ забезпечити готівкою філіали «Приватбанку» і не допустити збоїв їх роботи

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко доручив Нацбанку забезпечити безперебійну роботу усіх філіалів «Приватбанку», забезпечити їх необхідною кількість готівки і не допустити збоїв у функціонуванні банку.

Про це президент заявив за підсумками наради у Раді національної безпеки і оборони, яка відбулась пізно увечері 18 квітня і була присвячена ситуації, що склалась у зв’язку із прийнятим рішення суду про визнання націоналізації «Приватбанку» незаконною, передає Центр журналістських розслідувань.

Глава держави також звернувся до Міністерства фінансів проаналізувати ризики і загрози щодо можливого виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва по справі ренаціоналізації «Приватбанку» та прорахувати можливі збитки держави.

«В умовах, якщо ми вилучимо 155 млрд грн. докапіталізації – це потягне за собою ризики у вигляді 100 млрд додаткового фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які держава буде зобов’язана взяти за рахунок коштів Державного бюджету. А виплата цих грошей буде мати величезні ризики і для інфляції, і для курсової політики, і для стабільності банківської системи. Ми точно не можемо допустити подібного розвитку сценарію», – сказав Порошенко.

Президент звернувся з проханням до СБУ та Генпрокуратури оцінити, після завершення всіх необхідних судових процедур, підстави і можливості для порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке було ухвалено суддями, не втручаючись у аналіз цього рішення по суті.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «ПриватБанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «ПриватБанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.
  • Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «ПриватБанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту “ПриватБанку” підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • Господарський суд Києва розглядає позов Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою в особі Мінфіну акцій «ПриватБанку” в грудні 2016 року.
  • 18 квітня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «ПриватБанк» з ринку за участю держави і наступної націналізації, задовольнивши позов колишнього співвласника банку, олігарха Ігоря Коломойського. Нацбанк України подасть апеляційну скаргу на це рішення, яке ще не набрало чинності.