Суд ухвалив ще одне рішення щодо «ПриватБанку» на користь Коломойського

Новини
Фото: Reuters

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня ухвалив ще одне рішення на користь олігарха Ігоря Коломойського у справі щодо незаконності процедури націоналізації «ПриватБанку». Суд скасував ключове рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року № 105, яким було визначено перелік пов’язаних з ПАТ «ПриватБанк» фізичних та юридичних осіб.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Національного банку України.

Як пояснили в НБУ, саме це рішення Нацбанку є одним із основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участі держави. У ході цього процесу було проведено процедуру «bail-in», що полягає в обміні коштів пов’язаних із банком осіб на акції банку із подальшим продажем Міністерству фінансів України.

Скасування рішення Нацбанку про пов’язаних з ПАТ «ПриватБанк» фізичних та юридичних особах може призвести до того, що колишні власники фінустанови зможуть стягнути з «ПриватБанку» кошти, які держава вклала в нього у процесі націоналізації.

«Національний банк занепокоєний якістю та результатами розгляду судових справ в Україні, що можуть призвести до втрат коштів платників податків та ризиків для банківської та фінансової стабільності країни. Це може призвести до того, що у пов’язаних з колишніми акціонерами «ПриватБанку» осіб з’являться підстави для стягнення з банку коштів, що були повернуті державою до капіталу банку у процесі його націоналізації», – заявив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Він додав, що це рішення Окружного адмінсуду Національний банк також буде оскаржувати в апеляційному порядку.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «ПриватБанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «ПриватБанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.
  • Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «ПриватБанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту “ПриватБанку” підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • Господарський суд Києва розглядає позов Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою в особі Мінфіну акцій «ПриватБанку” в грудні 2016 року.
  • 18 квітня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «ПриватБанк» з ринку за участю держави і наступної націналізації, задовольнивши позов колишнього співвласника банку, олігарха Ігоря Коломойського. Нацбанк України подасть апеляційну скаргу на це рішення, яке ще не набрало чинності.