Голосування у другому турі виборів президента проходить без порушень – ОПОРА

Новини

Голосування у другому турі виборів президента України у неділю, 21квітня, проходить без порушень законодавства.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА, передає Центр журналістських розслідувань.

«Повторне голосування з виборів президента України розпочалося у безконфліктній атмосфері з дотриманням вимог законодавства. Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували серйозних порушень на етапі проведення підготовчих засідань дільничних виборчих комісій, відкриття дільниць та в перші години голосування», – зазначили в організації.

За даними спостерігачів ОПОРИ, переважна більшість виборчих дільниць відкрилися вчасно або із незначним запізненням і в штатному режимі розпочали свою роботу.

Зокрема 82,6% ДВК відкрилися в проміжку між 8:00 та 8:30 годинами. Тоді як 17,3% дільниць навпаки розпочали роботу раніше формального встановленого законодавством часу, а саме до 8:00. З більш ніж півгодинним запізненням відкрилося 0,2% ДВК.

Зокрема в Одесі спеціальна дільниця №511332, що знаходиться в комунальній установі «Одеський обласний протитуберкульозний диспансер», відкрилась лише о 8:45. На Чернігівщині на виборчій дільниці №740148 голосування розпочалося майже о 9:00 годині. На Донеччині ДВК №140379 не розпочала свою роботу через саботування з боку членів комісії і Національна поліція відкрила кримінальне провадження по даному факту. Загалом на цій ДВК мали б проголосувати 208 виборців.

За даними спостерігачів ОПОРИ, які присутні на репрезентативній для всієї України кількості виборчих, дільниць 99,8% виборчих комісій розпочали роботу в повноважному складі (присутні більше половини від складу) забезпечивши належний кворум для виконання своїх повноважень. Проблем з відвідуваністю і присутністю членів виборчих комісій на засіданні не зафіксовано. Середній чисельний склад дільничних виборчих комісій, які працюють в день голосування складає майже 14 членів (в першому турі голосування комісії працювали в складі майже 15 осіб в кожній ДВК).

Також, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, ДВК належним чином провели підготовчі засідання. Майже на усіх 100% дільниць спостерігачі мали безперешкодну можливість виконувати свої функції та слідкувати за перебігом дня голосування. Під час ранкового засідання та на початку голосування лише на 0,7% виборчих дільниць спостерігачі не змогли слідкувати за перебігом цієї процедури.

Порівняно з попереднім етапом голосування покращилася ситуація з веденням комісіями протоколів підготовчого засідання. Лише у 2,5% ДВК члени комісії не дотрималися встановленої вимоги (в першому турі кількість таких комісій була вдвічі більшою – 5,4%).

Нагадаємо:

  • 21 квітня в Україні проходить повторне голосування (другий тур) на чергових виборах президента. Українці вибирають, хто з двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі, має стати главою держави – шоумен, художній керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський або діючий президент Петро Порошенко.