Верховна Рада ухвалила закон про функціонування державної мови

Новини

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві.

За закон проголосували 278 депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Закон не обмежує прав національних меншин і корінних народів, не втручається в сферу релігійних обрядів і особистого спілкування і дозволяє отримувати сервіс іншою мовою, якщо сторони погоджуються. При цьому порядок застосування мов в Україні визначається виключно статтею 92 закону.

Закон передбачає знання і застосування державної мови посадовими особами та постачальниками послуг, іспит з української мови для отримання громадянства, україномовну освіту для всіх громадян.

Також в законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів, не менше 50% назв книг повинні видаватися українською мовою, і не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження.

Повинні бути засновані курси української мови для дорослих, забезпечена україномовна реклама, покажчики, вивіски, а також україномовні інтерфейси програм і мобільних додатків.

Для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.

Плани ввести багатомовність, двомовність або зробити офіційною іншу мову в певній галузі або в країні прирівнюються до повалення конституційного ладу відповідно до статті 109 ККУ.

Публічна образа української мови також тягне за собою кримінальну відповідальність – до 3 років ув’язнення, як і публічне знущання над гімном, гербом або прапором України.

Нагадаємо: 

  • Парламент почав розгляд документа 28 лютого. За цей час депутати схвалили або відхилили 2065 поправок з 2 082.
  • Під Верховної Ради проходить мітинг, учасники якого вимагають прийняття мовного законопроекту.
  • Законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в першому читанні Верховна Рада прийняла в жовтні 2018 року.
  • 28 лютого Верховна Рада дала старт розгляду в другому читанні мовного закону. Всього до законопроекту до другого читання було подано майже 2100 поправок.
  • 28 лютого 2018 року Конституційний суд України визнав закон «Про засади державної мовної політики» (так званий закон «Колесніченка-Ківалова») неконституційним через порушення Верховною Радою процедури його розгляду і прийняття. Це рішення оголосили обов’язковим, остаточним і що не може бути оскаржене. З тих пір і до цього дня в Україні не було чинного закону про державну мову.