Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань припиняє роботу – директор ДБР

Новини
Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба Фото: dbr.gov.ua

Рада громадського контролю (РГК) при Державному бюро розслідувань (ДБР) припиняє свою роботу з 26 квітня через неможливість сформувати новий склад за рішенням суду.

Про це під час прес-конференції розповів директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, передає Центр журналістських розслідувань.

“Суд заблокував проведення виборів нового складу РГК. Окремі члени РГК висловлювали позицію про свій намір здійснювати свої повноваження ще півроку – до осені 2019. Немає впевненості, що саме їх оберуть у новий склад РГК”, – розповів Роман Труба.

Окрім того, член РГК подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, який, в рамках забезпечення позову, заборонив проведення конкурсу з обрання нового складу ради.

“Зараз в Окружному адміністративному суді Києва знаходиться 4 позова проти директора ДБР. Позов проти блокування виборів РГК. Інший – коли член Ради громадського контролю звернувся в суд для скасування регламенту виконання повноважень директора бюро. Ще один позов стосується того, що суд буде вирішувати, чи мала зовнішня конкурсна комісія повноваження пустити мене до конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань”, – запевнив Труба.

Труба пов’язує це з з політичними процесами і бажаннями деяких осіб вплинути на директора ДБР. За словами Труби, на найближчі засідання уряду буде винесено проект положення про дисциплінарну комісію, який знаходиться на фінальній стадії розробки. Це це відкриє шлях ДБР до створення дисциплінарної комісії, ⅗ з яких – члени ради громадського контролю.

Нагадаємо:

  • 12 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Державне бюро розслідувань». Згідно з цим законом, прокуратура буде обмежена тільки представництвом інтересів держави в суді. Після створення ДБР фактично отримає слідчі функції, які протягом 20 років виконувала Генпрокуратура України.
  • ДБР – це надпотужний правоохоронний орган, який налічуватиме в штаті до 1,5 тис. співробітників і покликаний розслідувати злочини посадових осіб найвищого рівня – екс-президентів, членів уряду, керівників відомств, а також правоохоронців і суддів, – крім тих правопорушень, які підслідні НАБУ. Також до бюро будуть відноситися військові злочини, які зараз розслідуються військовою прокуратурою.
  • 22 листопада 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Романа Труби директором Державного бюро розслідувань.