СБУ розкрила особи найманців ПВК Вагнера, яких вербували з числа бойовиків на Донбасі

Топ-Новости

Служба безпеки України ідентифікувала чергових найманців з позаштатного підрозділу російської військової розвідки ПВК Вагнера, яких вербували з числа бойовиків на Донбасі і переправляли до Сирії на кораблях ВМФ РФ. Факти використання бойового корабля РФ для переправлення найманців не поодинокі.

Ідентифіковано особи 8 найманців (семи українців і росіянина), яких влітку 2016 роки доставили до Сирії на великому десантному кораблі «Цезар Куніков» Чорноморського флоту ВМФ РФ, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу СБУ.

Всі вони входили до складу ротної тактичної групи (РТГр) «Карпати» з ПВК Вагнера, також відомої як РТГр «Весна» по позивному її командира – росіянина Дмитрієва Олексія Павловича (16.11.1977 р.н.).

№ 1 – так званий «отаман козачого союзу області війська донського (КСОВД)», громадянин України Сафоненко Юрій Вікторович, 04.02.1967 р.н., прізвисько «Батя»;

№ 2 на обох фото – «осавул та заступник отамана КСОВД, депутат парламенту ДНР», громадянин України Богданов Олексій Валерійович, 17.07.1975 р.н., прізвисько «Сеня».

№3 – «командир взводу загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Ященко Сергій Олександрович, 04.10.1972 р.н., прізвисько «Ящір;

№4 – «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Шепель Артем Вікторович, 24.01.1989 р.н .;

№5 – «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Майоров Євген Юрійович, 21.08.1976 р.н., прізвисько «Макар»;

№6 – «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Григор’єв Олег Олександрович, 01.12.1974 р.н., прізвисько «Гриша»;

№7 – стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Куліца Юрій Сергійович, 15.07.1994 р.н .;

№8 – командир відділення РТГр «Карпати», громадянин РФ Бусигін Юрій Юрійович, 10.12.1979 р.н.

Як мінімум двоє з найманців вбиті під час однієї з перших відряджень «Карпат» в Сирію:

– громадянин України Приходько Едуард Євгенович, 27.02.1968 р.н., прізвисько «Боцман», убитий 8 березня 2016 року;
– громадянин України Кияшко Олександр Ігорович, 19.06.1993 р.н., прізвисько «Кеша», убитий в ніч з 7 на 8 квітня 2016- го.

«Сьогодні СБУ оприлюднить чергову таємницю російських спецслужб. Знаємо, що і ця правда для Кремля, що «божа роса в очі». Не здивуюся, якщо завтра почую офіційну заяву російського Міноборони: «Бойовий корабель ЧФ ВМФ РФ здали в оренду громадянам для морського круїзу. Хто ж знав, що це вбивці і насильники? «Отримані дані в черговий раз наочно викривають брехню вищого командування ВС РФ», – сказав глава СБУ Василь Грицак.

  • Служба безпеки України оприлюднила матеріали, які свідчать, що російські найманці і озброєння доставляються в Судан і інші країни регіону безпосередньо авіацією Міністерства оборони РФ на замовлення ТОВ «М Інвест» – комерційної структури «кухаря Путіна» Євгенія Пригожина.
  • Донедавна приватні військові компанії (ПВК) вважалися неурядовими підрядниками, які надають професійні послуги охорони. Їхні завдання були переважно обмежені охороною виробничих об’єктів, супроводом цінних вантажів чи захистом VIP-персон від нападів. Проте впродовж останніх кількох років Росія вивела цей вид діяльності на принципово новий рівень, демонструючи, що ПВК можуть виконувати наступальні операції і навіть скласти кістяк окупаційної армії. Попри те, що це очевидно заборонено низкою міжнародних законів, світова спільнота не змогла дати результативну відповідь на цю нову загрозу, писав InformNapalm.