Політв’язень Бекіров понад тиждень не отримує медикаментів, є небезпека «цукрової коми» – адвокат

Новини
Едем Бекіров Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму кримськотатарський активіст, політв’язень Едем Бекіров, який утримується у медичній частині СІЗО Сімферополя, не отримує медичної допомоги, а також медикаментів, які передає йому родина. Його стан критичний, зростає небезпека «цукрової коми».

Про це виданню «КримSOS» повідомив адвокат політв’язня Іслям Веліляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, стан Бекірова постійно погіршується через неможливість отримати медикаменти, які передають йому родичі. В самій медчастині СІЗО медикаментами його не забезпечують.

Донька політв’язня вже 3-й день поспіль не може передати йому ліки і тестер для вимірювання рівня цукру в крові. Причиною цієї неможливості постійно виступають «випадкова» відсутність фельдшера або лікаря поблизу у прийомній медчастини СІЗО (інспектори, які приймають передачі, не мають права самостійно приймати лікарські матеріали без спеціального засвідчення медичним працівником).

«Єдине лікування, яке наразі отримує Бекіров, це ін’єкції інсуліну. Втім рівень цукру в його крові не перевіряється персоналом медчастини, а самостійно він цього зробити не може, бо передачу тестеру для вимірювання, судячи з усього, блокує керівництво СІЗО. Відтак, перенавантаження організму Едема Бекірова може призвести до катастрофічних наслідків», – сказав Веліляєв.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня. «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на це рішення.