Представник України попередив ООН про загрозу розміщення РФ ядерної зброї в Криму

Новини
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко Фото: ukraineun.org

Росія, яка зазіхнула на суверенітет і територіальну цілісність України і цим порушила Будапештський меморандум, зруйнувала всю безпекову систему ООН і тепер розвиває інфраструктуру для розміщення ядерної зброї в окупованому Криму, створюючи загрози Європі та усьому світу.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, виступаючи на підготовчому комітеті Оглядової конференції 2020 року з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«В епоху загроз розповсюдження ядерної зброї, що зростають, а також спроб знайти гарантії безпеки для країн, які прагнуть мати засоби ядерного стримування, життєво необхідно, аби Будапештський меморандум виконувався. Грубе порушення Росією, ядерною державою і постійним членом Ради Безпеки ООН, узятих на себе міжнародних зобов’язань, включно з Будапештським меморандумом, підірвало всю безпекову систему ООН», – сказав Єльченко.

Він нагадав, що останнім часом режим нерозповсюдження зіткнувся з кризою щодо Договору про ядерні озброєння середньої дальності, викликаною недотриманням Росією цього Договору. У зв’язку з цим він зазначив, що рішення США вийти з цього документа є виправданим і відповідає нинішній ситуації в області безпеки як на європейському континенті, так і в світі в цілому, а справжня причина розриву Договору лежить в явному і неодноразовому порушенні Росією його положень.

«Ми глибоко стурбовані цією ситуацією, враховуючи факт посилення мілітаризації окупованого Криму, державою, яка окупує, включаючи розвиток там інфраструктури для розміщення ядерної зброї. Перетворення Кримського півострова, який колись був знаменитої зоною відпочинку, в російську військову базу з ядерним потенціалом загрожує не тільки Україні, але і всьому європейському континенту і за його межами», – заявив Єльченко.

Він також нагадав про ухвалену у грудні 2018 року резолюцію №73/194 Генеральної асамблеї ООН «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна», у якій ООН висловлює «занепокоєння повідомленнями про подальшу дестабілізацію Криму через перекидання Росією збройних систем, включно з авіаносцями та ракетами, здатними нести ядерну зброю, озброєння та військових на територію України, і вимагає від Росії негайно припинити цю діяльність».

Нагадаємо:

  • 1 лютого 2019 року Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРСМД), підписаного в 1987 році президентами СРСР і США, через те, що Росія роками порушувала домовленості, зокрема, розробляючи заборонені ракетні системи. 2 лютого США офіційно почали процедуру виходу з Договору.
  • 2 лютого президент РФ Володимир Путін також заявив про вихід Росії з ДРСМД.