Дружина Зеленського купила в 2013 році у олігарха пентхаус в Криму за половину вартості – Reuters

Новини
Олена Зеленська і Володимир Зеленський Фото: Reuters/Valentyn Ogirenko

Дружина новообраного президента України Володимира Зеленського Олена у 2013 році купила на Південному березі Криму розкішний пентхаус в елітному житловому комплексі «Імператор» поруч з Лівадійський палацом в селищі Лівадія менш ніж за половину ринкової ціни в українського олігарха, екс-нардепа Олександра Буряка.

Про це пише агентство Reuters, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Олена Зеленська купила трикімнатну квартиру в пентхаусі в Криму в квітні 2013 року за 163 893 дол, про що свідчить декларація про доходи та майно, подана в 2019 році її чоловіком, і український реєстр власності. За покупку, зроблену за рік до анексії Криму Росією, Зеленська заплатила суму, еквівалентну приблизно 1263 дол за квадратний метр.

Оголошення 2012 року, опубліковане на українському сайті нерухомості domik.ua, вказує на ціну квартири в комплексі «Імператор» в діапазоні від 3500 до 4000 дол за квадратний метр. Інше оголошення про продаж квартири в 2012 році в тій же будівлі на сайті indoor-estate.ru вказує на мінімальну ціну в 2800 дол за квадратний метр.

Вид на житловий комплекс «Імператор» Лівадія, Крим, 15 квітня 2019 р Фото: Reuters/Дэвид Аксельрод

Агент з нерухомості в Криму, який говорив на умовах анонімності, підтвердив, що квартири, які можна порівняти з квартирами в комплексі «Імператор», зазвичай продавалися в 2013 році за ціною від 2500 до 3000 дол за квадратний метр, але могли коштувати до 5000 дол.

Зеленська значиться чинним власником квартири в ЖК «Імператор» в українському реєстрі нерухомості. «Ця квартира була виставлена на продаж в агентстві нерухомості «Причал-82» в квітні (2019 року – ред.) за 790 668 дол, або 5195 дол за квадратний метр, що більш ніж в чотири рази перевищує ціну покупки в 2013 році», – пише агентство.

Reuters не зміг встановити, чому квартира була продана Зеленській за цінами нижче ринкових. Ні Зеленський, ні його дружина не відповіли на запити про коментарі. Буряк, бізнесмен, який, згідно з документами державного реєстру власності, продав квартиру, відмовився від коментаря у відповідь на запит агентства по телефону і не відповів на письмові запитання.

Вид на житловий комплекс «Імператор» Лівадія, Крим, 15 квітня 2019 р Фото: Reuters/Дэвид Аксельрод

Агентство також звернулося за коментарем до олігарха Ігоря Коломойського, чия медіа-компанія тісно співпрацює із Зеленським.

«Коломойський сказав Reuters, що, на його думку, Буряк продав квартиру Зеленськівій дешево, тому що в його банку не було ліквідності, і йому потрібно було швидко зібрати гроші. Він не надав доказів на підтримку цього твердження», – пише агентство.

Буряк – колишній народний депутат, який разом зі своїм братом Сергієм контролював акціонера українського кредитора Брокбізнесбанку принаймні з 2010 року, поки вони не продали контрольний пакет акцій в середині 2013 року. Неназвані колишні керівники Брокбізнесбанку знаходяться під кримінальним розслідуванням за підозрою в привласненні грошей банку, починаючи з 2012 року, згідно з судовими документами, поданими прокурорами.

Брати Сергій Буряк і Олександр Буряк у Верховній Раді України Фото: focus.ua

Буряк не відповів на питання про розслідування. Reuters не зміг підтвердити, чи проводиться розслідування проти нього.

Національний банк України оголосив Брокбізнесбанк неліквідним 28 лютого 2014 року, через 10 місяців після продажу квартири Буряком Зеленській.

За даними виборчої комісії, в ході виборчої кампанії з виборів президента Буряк був спостерігачем від Зеленського в Кривому Розі, рідному місті шоумена.

«Зеленський, комік і телезірка без політичного досвіду, переміг на президентських виборах 21 квітня. В ході передвиборної гонки він відділяв себе від багатої еліти, яка домінує в українському бізнесі та політиці. Але угода з квартирою в елітному комплексі «Імператор» на чорноморському узбережжі вказує на те, що сім’я Зеленського виграла від угоди з одним з представників багатої еліти», – пише Reuters.

Нагадаємо:

  • 30 квітня Центральна виборча комісія України встановила офіційні результати другого туру виборів президента 21 квітня і оголосила Володимира Зеленського, який набрав 73,22% голосів виборців, новообраним президентом України.