Зеленський на зустрічі з муфтіями заявив що прагне діалогу з усіма громадянами України, включаючи Донбас та Крим

Новини
Фото: Facebook Саид Исмагилов

Новообраний президент України Володимир Зеленський заявив, що прагне на ділі об’єднати Україну, для чого слід розпочати конструктивний і відвертий діалог з усіма громадянами України, зокрема на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Про це Зеленський сказав на зустрічі з духовним лідерами мусульман України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу новообраного президента

«Я закликаю представників різних релігій і релігійних конфесій підтримати нас із цією ініціативою – розпочати діалог з українцями, які на сьогодні перебувають на тимчасово окупованих територіях. Ми вважаємо, що це перший можливий крок для повернення їх додому, до України», – зазначив Зеленський.

У зустрічі, зокрема, взяли участь голова Духовного управління мусульман України, муфтій України шейх Ахмед Тамім, муфтій Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Айдер Рустемов, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», шейх Саід Ісмагілов.

Вони підтвердили свою готовність підтримати ініціативи новообраного президента, спрямовані на консолідацію суспільства.

Фото: Facebook Саид Исмагилов

На зустрічі також йшлося про можливість міжнародних інвестицій в Україну з боку представників мусульманських держав. В.Зеленський наголосив, що особисто готовий стати гарантом інвестицій у рамках своїх повноважень, закріплених Конституцією.

За словами шейха Таміма, він готовий підтримати конструктивні ініціативи новообраного президента на міжнародній арені під час зустрічей офіційних осіб, представників мусульман різних країн світу. «Ми всі маємо працювати на об’єднання суспільства. І особисто я мрію про таку Україну, де всі бачитимуть реальні справи президента і позитивні зрушення. Нам усім потрібна зрозуміла стратегія. Крім того, потрібні чіткі та однакові для всіх закони, реформована судова система, створення нових робочих місць, припинення відтоку людей з України», – зазначив він.

Муфтій ДУМУ «Умма» шейх Ісмагілов зазначив, що Україна – потужна, міцна та сучасна країна, яка потребує консолідації суспільства і розвитку міжрелігійного діалогу. «Усі ми зацікавлені у мирі та збереженні прав і свобод громадян України, представників різних культур, віросповідань і релігійних конфесій», – сказав він.

У свою чергу муфтій Духовного управління мусульман АР Крим Рустемов зазначив, що «кримські татари на сьогодні перебувають в інформаційній ізоляції внаслідок окупації території Криму владою РФ». Він також наголосив на необхідності підтримки біженців та переселенців із Криму, створенні робочих місць та умов для використання потенціалу кримських татар в Україні.

Зеленському подарували переклад Корану українською мовою та керамічну картину з традиційним мусульманським орнаментом.

  • 30 квітня Зеленський зустрівся з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, почесним патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом і главою Української православної церкви (Московського патріархату) митрополитом Онуфрієм.