РФ відмовилася брати участь у слуханнях трибуналу ООН щодо звільнення моряків ВМСУ

Новини
Трибунал ООН з морського права Фото: flickr.com/tilo2006

Росія повідомила, що не братиме участі в слуханнях за позовом України щодо тимчасових заходів у справі про імунітет захоплених російськими військовими кораблів ВМСУ та членів їхніх екіпажів у Міжнародному трибуналі ООН з морського права.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань.

«Росія … повідомила, що не братиме участі в слуханнях щодо тимчасових заходів у справі про імунітет українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів у Міжнародному Трибуналі з морського права», – зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що у 2013 році РФ також відмовилася брати участь у розгляді Міжнародним трибуналом справи щодо незаконного затримання росіянами голландського судна Arctic Sunrise з активістами Greenpeace на борту. Однак слухання відбулися і Трибунал ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів, які безпосередньо зобов’язали Росію звільнити екіпаж судна та повернути корабель. Зрештою, РФ виконала це рішення.

«Послідовна відмова Росії брати участь у слуханнях не зменшує легітимності справи щодо звільнення наших моряків і слухання відбудуться як заплановано – 10 травня 2019 року в Гамбурзі», – вказала заступник міністра.

Вона додала, що рішення Трибуналу буде ухвалено вже до кінця травня. Вже під час слухань будуть доступні аргументи сторін – письмові документи і розшифровка виступів.

«І навіть якщо Росія у своїй послідовності буде для своїх споживачів інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному президенту України, весь цивілізований світ буде свідомий того, що насправді це ніяка не послуга, а виконання рішення Трибуналу. Ми не просимо послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків як це передбачає Конвенція ООН з морського права», – підкреслила Зеркаль.

Нагадаємо:

  • Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ у Чорному морі 25 листопада 2018 року, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових, яких незаконно утримують та судять в РФ.