ВС України отримають унікальний комплекс управління вогнем артилерії «Оболонь-А»

Новини
Комплекс управління вогнем артилерії «Оболонь-А»Фото: mil.gov.ua

На озброєння Збройних Сил України після успішного завершення державних випробувань буде прийнято унікальний комплекс управління вогнем артилерії «Оболонь-А», який на 30-40% підвищить можливості артилерійських підрозділів ЗСУ.

Про це повідомив міністр оборони України Степан Полторак під час перебування на державному підприємстві «Львівський державний завод« ЛОРТА », повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми приступаємо до державного випробування унікального комплексу управління вогнем артилерії «Оболонь-А». Це дуже потрібний комплекс для ЗС України, який на 30-40 відсотків підвищить можливості наших артилерійських підрозділів. Він буде більш мобільним та ефективним, підвищить можливості вогневого ураження противника, а також живучість екіпажів», – цитує Полторака прес-служба Міноборони.

Він зазначив, що цей комплекс є сучасною і унікальною технікою, в якій немає жодної запчастини виробництва країни-агресора.

Міністр додав, що після успішного завершення випробувань комплекс буде прийнятий на озброєння ЗСУ, і почнеться його серійне виробництво.

Комплекс управління вогнем артилерії «Оболонь-А» Фото: mil.gov.ua

Як пише Український мілітарний портал, КАУ «Оболонь-А» – це автоматизована система управління нового покоління і високого інтелектуального рівня. Під час розробки блоків машин комплексу використана сучасна елементна база провідних зарубіжних виробників.

Машина управління вогнем артилерії 1В26-1 дозволяє у автоматичному режимі здійснювати планування вогню, передачу цілевказівок кожному вогневому засобу, розгортання бойових машин з маршу і відкриття вогню за декілька секунд.

Також вона обладнана панорамним прицілом ПНК-6, який дозволяє визначати цілі вночі на відстані до 4000 метрів завдяки тепловійзійному каналу. Також приціл оснащений лазерним далекоміром, який може визначати відстані до об’єктів на відстані у 9500 метрів.

Розробниками комплексу «Оболонь-А» озвучується, що навіть без змін дальності і точності стрільби самих артсистем може підвищити ефективність вогню дивізіонів і батарей у 2-5 разів.