Україна в ООН зажадала звільнити журналіста Сущенко і вказала на придушення свободи слова в Криму

Новини
Роман Сущенко Фото: Роман Цимбалюк

Українські дипломати з нагоди заходів в ООН в ознаменування міжнародного дня свободи преси нагадали про незаконне ув’язнення в РФ українського журналіста Романа Сущенко і придушення Росією свободи слова в окупованому Криму.

Про це повідомляє постійне представництво України при ООН в мікроблозі Twitter, передає Центр журналістських розслідувань.

«У той час як спільнота ООН зібралася для святкування Міжнародного дня свободи преси, Україна наполягає на звільненні Романа Сущенко, українського журналіста, якого Російська Федерація утримує за гратами за сфабрикованими звинуваченнями», – йдеться в повідомленні.

Також в українській місії в ООН відзначили, що найбільше занепокоєння викликає стан свободи слова в тимчасово окупованому Криму.

«Кримські журналісти і блогери, критичні до окупації, стикаються з загрозою переслідування і ув’язнення, а залякування незалежних ЗМІ та активістів посилюється», – вказали дипломати.

Крім того, вони нагадали, що понад 70 громадян України були затримані в окупованому Криму з політичних мотивів – «тільки за підняття українського прапора над будівлею, або за користування своїми культурними або релігійними правами».

«Один з, мабуть, найбільш ганебних випадків придушення російською окупаційної машиною незгодних, це ув’язнення режисера і письменника Олега Сенцова», – додали в українській місії.

Нагадаємо:

  • 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали журналиста за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».
  • 4 червня 2018 року Московський міський суд визнав винним в «шпигунстві» Романа Сущенко і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. 5 червня адвокати журналіста подали апеляцію на вирок. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Мосміськсуду Роману Сущенко. На початку листопада стало відомо, що Романа Сущенко етапували до виправної колонії №11 у м.Кірово-Чепецьк, с.Утробіно у Кіровській області.
  • За даними Кримської правозахисної групи, в окупованому Криму станом на 2 травня 2019 року 86 осіб незаконно позбавлені волі в рамках політичного або релігійного переслідування.