Зеленський: інавгурація має відбутись 19 травня, аби уникнути «вакууму влади»

Новини
Новообраний президент України Володимир Зеленський Фото: DPA/A.Lebedeva

Новобраний президент України Володимир Зеленський вважає, що його інавгурація має відбутись 19 травня, аби в умовах зовнішньої агресії для країни уникнути «вакууму влади».

Про це Зеленський написав у листі голові Верховної Ради України Андрію Парубію, текст якого новобраний глава держави опублікував на свої сторінці у Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Вважаю, що інавгурація має відбутися 19 травня. Саме на цій даті я наполягав і під час сьогоднішньої (4 травня – ред.) зустрічі з головами парламентських фракцій. Саме про 19 травня писав у листі голові Верховної Ради Андрію Парубію. Сподіваюся, що народні депутати підтримають наші пропозиції на своєму засіданні 14 травня, адже нам потрібно працювати. Зокрема і з парламентом», – зазначив Зеленський.

Він додав, що «визначеність украй важлива і для народу України, і для іноземних гостей, які вже висловили бажання прибути на урочистості, і для мене особисто».

У самому листі до Парубія Зеленський також зазначив, що провести інавгурацію потрібно 19 травня, оскільки «в умовах зовнішньої агресії для нашої країни вкрай важливо уникнути «вакууму влади» та забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним Президентом України».

Як повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, в суботу, 4 травня, Володимир Зеленський зустрівся з керівництвом українського парламенту та головами фракцій ВРУ.

«Головна тема зустрічі – проведення консультацій щодо дати інавгурації, обмін думками щодо налагодження співпраці між гілками влади. Новообраний Президент звернувся з ініціативою провести інавгурацію 19 травня», – зазначила Геращенко.

Нагадаємо:

  • 3 травня встановлені ЦВК результати виборів президента України, переможцем яких став Володимир Зеленський, опубліковані в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» і газеті Кабміну України «Урядовий кур’єр». Згідно із законодавством, новообраний президент має вступити на посаду не пізніше ніж через 30 днів після цієї дати.