Правозахисники вимагають від Ради не ухвалювати законопроект, який імітує захист заручників Кремля

Новини

В Києві, у понеділок, 13 травня, біля будівлі Верховної Ради України родичі українських заручників та правозахисники проводять акцію «Депутати зливають в унітаз обіцянки підтримати заручників Кремля» з вимогою до народних депутатів не ухвалювати популістський законопроект, який, на їх думку, лише імітує захист заручників Кремля. Замість нього учасники акції закликають Раду підтримати законопроетк 8205, покликаний надати соціальний статус та реальні гарантії заручникам Кремля.

Про це повідомляє Кримська правозахисна групи, передає Центр журналістських розслідувань.

Учасники акції протестують проти законопроекту №8337 «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (щодо основ соціального захисту заручників)», який внесений до порядку денного роботи парламенту на цей тиждень (13-17 травня 2019 року). Вони переконані, що цей законопроект тільки імітує захист заручників Кремля, але насправді не захищає ані політв’язнів, ані військових чи цивільних заручників, ані їхні родини.

«Після кількох років нарад у Верховній Раді, численних публічних заяв, десятків листів від родин заручників, правозахисників та громадських організацій – депутати Верховної Ради, які обіцяли прислухатися до думки родин політв’язнів і правозахисників – пішли врозріз з власними обіцянками та виносять на голосування популістський законопроект 8337, який шкодить, а не допомагає родинам у боротьбі за звільнення своїх рідних», – наголосили в КПГ.

Як повідомляє громадська організація «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля», протягом двох років родичі політв’язнів Кремля, військових та цивільних заручників РФ, очікують ухвалення законопроекту, який би покладав обов’язок на державу надавати заручникам Кремля правову, соціальну допомогу протягом періоду ув’язнення, медичну і психологічну – після звільнення.

На сьогодні одразу два законопроекти опинилися в порядку денному Верховної Ради.

Перший законопроект №8205 (головний автор – Юрій Шухевич, у співавторстві з Іриною Геращенко та іншими нардепами). Документ дає перелічені гарантії протягом терміну ув’язнення заручника на окупованій території або в РФ та відносно задовольняє як родичів, так і громадські, правозахисні організації (за умови внесення до нього низки важливих поправок). Цей законопроект був рекомендований до підтримки ВР в першому читанні Комітетом з питань прав людини.

Другий законопроект – №8337 авторства Ірини Геращенко (у співавторстві з іншими депутатами) пропонує внести соціальний захист заручників через доповнення відповідними статтями законодавства про боротьбу з тероризмом. Він не передбачає підтримку, якої потребують заручники протягом ув’язнення.