В Києві суд продовжив арешт підозрюваному у сепаратизмі Сагану

Новини
Олег Саган Фото: Фото UspishnaVarta

Солом’янський районний суд Києва продовжив арешт виробнику антиукраїнської відеопродукції Олегу Сагану, який підозрюється у закликах до порушення територіальної цілісності України, до 13 липня 2019 року.

Як повідомили Бюро судової інформації у прокуратурі АРК, сторона обвинувачення клопотала про продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою громадянину України Сагану ще на 2 місяці, передає Центр журналістських розслідувань.

62-річний Саган, який називає себе українським режисером, звинувачується в розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України. За словами представників сторони обвинувачення, затриманий створював і розміщував на каналі Youtube відеосюжети із закликами змінити територію України в неконституційний спосіб.

Під час засідання у Солом’янському суді обвинуваченому стало зле, його адвокат Валентин Рибін викликав «швидку».

Після продовження засідання суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та продовжив термін тримання під вартою до 13 липня 2019 року.

Нагадаємо,

  • Восени 2018 року прокуратура АРК повідомила про затримання громадянина України, підозрюваного в сепаратизмі, йому інкримінують вчинення кримінального злочину, передбаченого ст. 110 ч. 2 Кримінального кодексу України. У нього був проведений обшук. Саган «був затриманий під час безпосереднього здійснення злочину» і є прихильником створення так званої «Новоросії». Під час обшуку у нього виявили ноутбук з відеосюжетами, програмами для зміни голосу, а також тексти і сценарії для монтажу нових роликів. За інформацією прокуратури, затриманий періодично перетинав кордон України і Росії, вилучені у нього карти Ощадбанку зареєстровані на території РФ.
  • 8 листопада 2018 року Херсонський міський суд заарештував підозрюваного в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України уродженця Києва Олега Сагана.
    Сам Саган стверджує, що до відеосюжетів стосунку не має, в останні роки він змушений був їздити на заробітки в Росію, щоб заробити на лікування дружини. Раніше, за його словами, він працював на студії Довженка в Києві і був продюсером програм на телеканалі ТЕТ. Пізніше займався церковною журналістикою і знімав документальні фільми про життя УПЦ МП.
  • 2 травня 2019 року Сагану пред’явили обвинувальний акт. Справу передали до Солом’янського суду Києва.