Переозброєння української поліції: пістолет-кулемет МР5 замість автомату Калашникова

Новини
Фото: npu.gov.ua

Українська поліція в рамках наступного етапу реформування правоохоронної системи за європейськими стандартами переходить на використання зброї превентивного характеру, яка дозволить зупинити правопорушника і зберегти йому життя. Заміть автоматів Калашникова поліцейські будуть оснащенні пістолетами-кулеметами МР5, які розроблені німецькою компанією Heckler & Koch.

Про це повідомив голова Нацполіції України Сергій Князєв під час презентації нового озброєння, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що в умовах реформування системи правоохоронних органів питання переозброєння відомства є одним з пріоритетних. Відтак всі наряди поліції, які безпосередньо залучаються до заходів із забезпечення публічної безпеки та правопорядку, будуть оснащенні пістолетами-кулеметами МР5.

«Національна поліція презентує практичні кроки реформи відомства. Ми представляємо нову частину озброєння Нацполіції, на яку ми переходимо», – сказав Князєв.

Він зазначив, що до сьогодні поліцейські несли службу з бойовим автоматом моделі Калашникова. Проте завдання Нацполіції є правоохоронними – на відмінну від завдань підрозділів Збройних Сил, які обороняють державу та протидіють збройному опору. Відтак, поліцейський повинен зупинити правопорушника, зберігши життя йому, оточуючим людям, а також своє життя.

Фото: npu.gov.ua

«Автомат Калашникова – це зброя, яка потрібна солдату в армії. Він призначений для того, аби знищувати злочинця. Новий вид зброї має превентивний характер. Поліцейський, який використовує зброю як крайній захід, повинен зупинити правопорушника, дати йому право на життя, а потім притягнути його до кримінальної відповідальності», – вказав голова Нацполіції.

Князєв наголосив, що пістолети-кулемети МР5 використовуються у діяльності поліції більшості країн. Зокрема, така зброя використовується поліцією Німеччини, Австрії, Великої Британії, Франції, Італії, а також США.

За його словами, найближчим часом пістолетом-кулеметом МР5 будуть озброєні всі наряди Нацполіції, які несуть службу на вулицях, в аеропортах, на вокзалах.

За інформацією видання Український мілітарний портал, пістолети-кулемети МР5, які придбало МВС України для потреб Національної поліції, турецького виробництва. Переговори про постачанням спецпідрозділам МВС «КОРД» цієї зброї розпочалися ще у 2016 році. Постачальник – турецька державна компанія MKEK, яка має ліцензію Heckler & Koch та виробляє пістолети-кулемети MP5 різних модифікацій з 1984 року.

  • МР5 – 9-мм пістолет-кулемет, що стоїть на озброєнні переважно загонів сил спеціальних операцій та поліції у понад ніж 50 країнах світу. Ліцензійне виробництво налагоджене у щонайменше 15 країнах світу.