Суд засудив чеського військового до умовного терміну за участь у бойових діях на Донбасі

Новини
Ерік Ешту з адвокатом на суді Фото Radek Kalhous, MAFRA

Суд міста Пардубіце (Чехія) засудив чеського військовослужбовця Еріка Ешту, який брав участь у діяльності незаконних збройних формувань на окупованих територіях Донецької області, до трьох років ув’язнення умовно, із відтермінуванням вироку на чотири роки та позбавленням військового звання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на чеські ЗМІ.

Еріка Ешту чеська прокуратура звинувачувала у належності до терористичної організації.

“Згідно з обвинувальним висновком, в 2015 році Ешту відправився в Україну і брав участь в бойових діях на стороні держави, контрольованої проросійськими сепаратистами”, – пише видання.

Сам Ешту відкидає звинувачення і стверджує, що його участь у подіях на сході України перебільшено.

За його словами, він перебував в Україні у якості туриста, а також заперечував, що “ДНР” є терористичною організацією. Ешту публікував у соцмережах фото, на яких він позує зі зброєю, та розповідав про свою участь у діяльності “ДНР” іншим чеським військовослужбовцям.

Прокурор вимагав для підсудного безумовного ув’язнення на термін від трьох до чотирьох років. «Тероризм є однією з найгірших форм міжнародної злочинності, загрозою демократії», – зазначив прокурор.

Звинувачення закидало Ешту, що він носив форму “республіканської гвардії сепаратистської держави” з 11 квітня по 5 травня, охороняв траншеї, тримав зброю, охороняв ринок, де розташовувалися бойовики. Участь Ешту в обстрілах, через які могли б загинути люди, доведено не було.

Натомість, суддя Ян Шлосар врахував, що до цього випадку Ешту не порушував закон, та засудив його до умовного терміну.

“Його мотивом не було вчинення терористичного акту чи завдання шкоди конституційному ладу України. Його мотивацією було бажання щось пережити”, – сказав суддя.

Адвокат Ешту стверджує, що поведінка його підзахисного була неправильною, але не була незаконною: “Він не їздив туди нелегально, отримав візу. Він нічого не приховував. Він звичайний хлопчик, який всюди фотографує, а не воює. Ми хочемо судити його за це?” – сказав адвокат.

Нагадаємо:

  • Суд у справі чеського вояка Еріка Ешту, якого звинувачують в участі у бойових діях на Донбасі, розпочався 25 березня 2019 року. 
  • Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) списки всіх іноземців, які воювали на Донбасі в рядах російсько-окупаційних військ, повідомив Головний військовий прокурор Анатолій Матіос.
  • Найманець з Бразилії Рафаель Лусваргі, який брав участь в бойових діях на Донбасі на боці бойовиків, засуджений на 13 років позбавлення волі.
  • В Італії правоохоронці заарештували представників організованого злочинного угруповання, які займалися вербуванням найманців для участі у війні на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Інформацію про участь італійців у бойових діях надали українські дипломати.