Порошенко надав громадянство екс-депутату Держдуми Пономарьову і сестрі Сенцова

Новини
Ілля Пономарьов і Наталія Каплан

Президент Петро Порошенко своїм указом надав громадянство України екс-депутату Держдуми РФ Іллі Пономарьову і двоюрідній сестрі політв’язня Кремля Олега Сенцова Наталії Каплан.

Про це Пономарьов і Каплан, які були громадянами РФ і до цього мали тимчасову посвідку на проживання в Україні, повідомили на своїх сторінках у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нарешті, це трапилось! Сьогодні, чинний президент України – Петро Порошенко, в останній робочий день своєї каденції, підписав указ про надання мені українського громадянства, згідно державного інтересу. Я сказав йому і хочу повторити тут: це буде означати новий етап мого життя, і є великою честю, і величезною відповідальністю», – написав Пономарьов.

Він додав, що буде використовувати новий статус «з метою отримання нових іноземних інвестіцій для країни, створення нових робочих місць, збільшення державного бюджету – все це для зростання добробуту українців».

«Впевнений, що процвітання України – це ключ до змін у Росії … Слава Україні!», – зазначив Пономарьов.

Також про отримання українського громадянства повідомила і двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталя Каплан, яка в Україні займається правозахисною діяльністю.

«Здійснилося! Я громадянка України!», – написала Каплан.

Минулого року вона повідомляла про складнощі, які виникли при продовженні її посвідки на проживання в Україні.

Нагадаємо:

  • Пономарьов був єдиним російським депутатом, який 20 березня 2014 року проголосував у Держдумі РФ проти рішення про анексію Криму. Влітку 2014 року він виїхав в США. Згодом йому заборонили в’їзд до Росії. 10 червня 2016 року Держдума РФ проголосувала за позбавлення Пономарьова депутатського мандата «за систематичне невиконання своїх обов’язків, в тому числі прогули пленарних засідань протягом 30 і більше календарних днів».
  • 24 червня 2016 року Ілля Пономарьов отримав посвідку на тимчасове проживання в Україні.
  • 14 лютого 2018 року на допиті в якості свідка в Оболонському суді Києва у справі про держзраду Віктора Януковича Пономарьов розповів, що президент Росії Володимир Путін дав пряму вказівку анексувати Крим на вузькій нараді з першими особами РФ в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року.