Українські сайти в окупованому Криму найбільше блокують два провайдера – дослідження

Новини

Кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів, серед яких шість не внесені в офіційні списки Роскомнадзора. Найбільше блокують українські сайти в окупованому Криму інтернет-провайдери Джанкоя та Керчі.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року Лабораторією цифрової безпеки в Сімферополі, Севастополі, Керчі та Джанкої за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference), повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Для користувачів керченського інтернет-провайдера Bospor-Telekom недоступні щонайменше 14 українських сайтів («Цензор.нет», «Громадське радіо», Lb.ua, Gazeta.ua, «Главком», «Главное», «След.net.ua», Linkedin, Uainfo, «Обозреватель», РБК, «Українська правда», «Сегодня», «Дзеркало тижня»).

У Джанкої провайдером CrimeaCom блокуються дев’ять українських сайтів («Информационное сопротивление», «События», QHA, «След.net.ua», «Меридиан», «Гордон», сайт кримськотатарського телеканалу ATR, «UA:Перший» благодійної організації «КримSOS»). У Сімферополі користувачі CrimeaCom не мають доступу до сайтів «След.net.ua», «Меридиан», «События» та сайту каналу ATR.

При цьому в інших провайдерів у Севастополі, Сімферополі, Джанкої та Керчі кількість заблокованих українських сайтів суттєво нижча. «Ланком» (Севастополь), Crelcom-Online, Djankoionline (Джанкой), KrymInfostroy (Сімферополь), Apex Crimea (Керч) блокують лише один український сайт – «След.net.ua». Є ще ряд сайтів, які недоступні у різних провайдерів, але поки що ми не можемо стверджувати, що це саме блокування.

«След.net.ua» блокується всіма перевіреними кримськими провайдерами.

Також Лабораторія цифрової безпеки зафіксувала, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше шість сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору. Зокрема, це сайт телеканалу «UA:Перший» (1tv.com.ua), української правозахисної організації «Крим SOS» (krymsos.com), новинний український сайт «Гордон» (gordonua.com), кримські новинні сайти QHA (qha.com.ua) і «Меридиан» (meridian.in.ua) та сайт кримськотатарського телеканалу ATR. Усі ресурси блокуються провайдером CrimeaCom South у Джанкої. Зазначимо, що meridian.in.ua та atr.ua CrimeaCom блокує і в Джанкої, і в Сімферополі.

Також користувачам цього провайдера недоступні сайти телеканалу СТБ, Нового каналу та ICTV, але Лабораторія цифрової безпеки не має певності в тому, що це блокування. Ці сайти можуть бути недоступні також з інших причин.

У 2018 році інтернет-провайдерами Криму блокувалися щонайменше вісім сайтів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua, gordonua.com, qha.com.ua та meridian.in.ua та krymsos.com), яких немає у списку Роскомнадзора.

Повний перелік заблокованих сайтів можна переглянути у документі.

Лабораторія цифрової безпеки у березні 2019 року провела тестування в Сімферополі, Севастополі, Джанкої та Керчі у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами «Ланком», Apex Crimea, KrymInfostroy, Djankoionline, Crimea Com South LLC, Bospor-Telekom. Загалом у рамках дослідження протестовано 90 сайтів, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій.

Із результатами дослідження інтернет-блокувань на неокупованій території України можна ознайомитись тут.

OONI – це спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком, частина The Tor Project.

  • Кримська правозахисна група (КПГ) в листопаді-грудні 2018 року провела моніторинг блокування інтернет-сайтів на території Криму – українських інформаційних ресурсів, в тому числі сайтів великих українських телеканалів. Перевірка доступності сайтів здійснювалася за допомогою мереж восьми різних провайдерів в семи кримських населених пунктах БелНет (м. Білогірськ), SevStar (м. Севастополь), КСТ (м. Сімферополь), Мрія (м. Сімферополь), Боспортелеком (м. Керч), ЯлтаНет (м. Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш. немає (м. Красноперекопськ).
  • КПГ перевірила 33 сайта, доступ до яких частково або повністю обмежений мінімум в одному з перерахованих вище міст .