МВФ припинив місію в Україні

Новини
Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд (МВФ) припинив місію в Україні, яка приїхала до Києва 21 травня.

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«МВФ, враховуючи… розпуск Верховної Ради і несформованість нового уряду, припинив місію в Україні», – сказав він в ході конференції «Відповідальність, довіру, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня».

Як заявив представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус, невизначеність з парламентською коаліцією і урядом, які супроводжуються достроковими виборами до Верховної Ради, можуть вплинути на поточну співпрацю України з Міжнародним валютним фондом.

«МВФ хоче розуміти, хто буде урядом, хто буде коаліцією, з ким буде вестися подальша співпраця – все-таки горизонт співпраці більше, ніж місяць-два», – зазначив Герус.

«Думаю, вони зараз будуть проводити якісь зустрічі і консультації. А через два місяці будуть оновлювати ситуацію за підсумками виборів і нового уряду», – додав він.

Представник президента відкинув припущення, що на стан співробітництва з Фондом могли вплинути будь-які недавні кадрові призначення.

  • 21 травня в Україні почала роботу місія МВФ. Фонд повинен оцінити українські реформи, які уряд зобов’язаний провести в рамках програми співпраці. За результатами оцінки МВФ вирішить, чи надавати Україні черговий транш.
  • У дослідженні JP Morgan зазначалося, що сфокусованість української влади на майбутніх парламентських виборах не дозволить країні виконати умови МВФ в 2019 році, а значить, і отримати транш за програмою stand-by.
  • У МВФ назвали перелік реформ, необхідних для виконання в Україні. Це земельна реформа, приватизація держпідприємств, анулювання контролю цін на газ, реформа податкової та митної служб.
  • Очікувалося, що місія МВФ приїде до Києва з робочим візитом в травні. Місія буде проводити ревю програми. За результатами перегляду програми stand-by в травні і листопаді очікується надходження двох траншів по $ 1,3 млрд кожен.