США продовжать постачати Україні летальну зброю – Волкер

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: RFE/RL

Сполучені Штати Америки продовжать співпрацю з Україною для нарощування її військових можливостей, включаючи поставку бойової (летальної) зброї.

Про це під час відеоконференції заявив спеціальний представник Державного департаменту США по Україні посол Курт Волкер, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Україна, як і будь-яка інша країна світу, має право на самооборону, це право закріплено в Хартії ООН. З певних причин попередньою адміністрацією було прийнято рішення не допомагати Україні з (розвитком) її оборонних можливостей, в тому числі бойових оборонних можливостей. Зараз це скасовано, і США готові співпрацювати з Україною, як ми це робимо з іншими країнами, підтримуючи їх законні оборонні потреби», – сказав Волкер.

Він нагадав, що бюджет США передбачає закордонне військове фінансування, яке затверджується Конгресом. У випадку з Україною, за його словами, таке фінансування спрямовується на поставку необхідного обладнання, такого як протитанкові і антиснайперські системи. США будуть продовжувати консультації з Україною щодо того, які її законні оборонні потреби і що США можуть надати.

«Ми також відкриті для військової торгівлі, коли Україна закуповує військове обладнання в Сполучених Штатах, і це нормальний курс розвитку оборонних можливостей», – додав американський дипломат.

За його словами, у випадку з Україною це особливо важливо, оскільки вона піддається нападам кожен день. «Країна гостро потребує зміцнення власних оборонних можливостей, щоб запобігти подальшим втратам території уздовж лінії розмежування і створити умови, при яких мирні переговори будуть можливі», – зазначив Волкер.

Він також заявив, що Сполучені Штати не мають наміру міняти свою позицію щодо невизнання незаконної анексії Росією Криму.

«Дозвольте мені бути чітким – США не визнають зараз і не визнають в майбутньому анексії Криму Росією. При держсекретарі Помпео ми ввели довгострокову політику щодо відмови від такого визнання, ми ввели санкції в результаті таких дій, і це не буде змінюватися», – підкреслив дипломат.

Відповідаючи на питання про ставлення до дій Росії щодо мілітаризації анексованого Криму, спецпредставник Держдепартаменту США зазначив: оскільки Росія зараз фізично контролює територію півострова, збільшення її військової присутності в регіоні не викликає подиву.

Нагадаємо:

  • Сенат США пропонує збільшити до 300 млн дол. та суттєво розширити безпекову допомогу Україні в оборонному бюджеті на 2020 рік. Це на 50 млн дол. більше в порівнянні з 2019 роком. Із зазначеної суми 100 млн дол. має бути спрямовано винятково на летальні види озброєнь.