Внаслідок війни на Донбасі отримали інвалідність до 60 тисяч людей – Терещенко

Новини
Заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко Фото: mva.gov.ua

Внаслідок війни на Донбасі отримали інвалідність до 60 тисяч людей. Понад 250 з них – це чоловіки та жінки, які пережили ампутацію.

Про це повідомив заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко під час круглого столу Rotary International в Києві, передає Центр журналістських розслідувань за посиланням на телеканал Громадське.

«Це такі самі, як я», – сказав Терещенко, який був на війні під час подій в Донецькому аеропорту та втратив обидві руки.

На його думку, найбільшою проблемою для солдатів є саме психологічні травми.

«Скажу, як військовий: повернутися з війни – це ще не все. Війна не відпускає і це має дуже жахливі наслідки. Ти можеш вціліти на війні, але повертаючись сюди вона, повторюю, не відпускає тебе. І ми маємо зараз дуже багато проблем психологічних, суїцидів», – зазначив Терещенко.

Він додав, що, за даними міжнародних організацій, більше солдатів йдуть з життя ніж гинуть.

Також заступник міністра у справах ветеранів підкреслив, що в Україні нема реєстру ветеранів війн, тому це буде одним з перших завдань інституції.

Нині, за його словами, в Україні вже близько 400 тисяч учасників бойових дій на Сході. Близько 80 тисяч українських ветеранів не стоять на обліку в жодному закладі й з цих причин про них невідомо нічого, зокрема, чи отримують вони будь-яку медичну допомогу.

«Вони звільняються і фактично розчиняються в цьому житті… Це є величезною проблемою. Створення єдиного електронного реєстру дасть нам можливість робити вибірки та слідкувати за тим, щоб кожен ветеран отримав достойний соціальний пакет. Це дуже фінансово затратна стаття, але ми це зробимо обов’язково», – сказав Терещенко.

Нагадаємо:

  • За даними Моніторингової місії ООН, в результаті збройного конфлікту на сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12 800 до 13 000 людей. Приблизно 3300 загиблих на Донбасі були цивільними особами, 4000 – військовослужбовцями української армії, а 5500 – підтримуваними Росією озброєними бойовиками. Ще від 27 тисяч до 30 тисяч осіб отримали під час конфлікту поранення.