Карпачова не має жодного офіційного мандату від України – Людмила Денісова

Новини
Людмила Денисова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова заперечила наявність у Ніні Карпачової, яка була омбудсменом з 1998 по 2012 рік, будь-який офіційний повноваження від України.

Про це Денісова повідомила в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Ніна Карпачова входить до деяких громадських об’єднань і не має жодного офіційного мандату вуду України, стверджує Людмила Денісова.

«Немає ніякого мандату в Ніні Карпачової від України. Тобто, вона – заступник Піскуна в громадській організації якихось юристів (Ніна Карпачова є першим заступником голови Союзу юристів України Святослава Піскуна – ред.)», – сказала Денісова.

Вона також пояснила, що «Європейський інститут омбудсменів», віце-президентом якого стала Карпачова, є неофіційним об’єднанням.

«Існує «Європейський інститут омбудсменів». Це омбудсмени, уповноважені з прав людини в інших регіонах, в інших державах об`єдналися. Є ще таке середземноморське об’єднання, є просто міжнародне об’єднання. Хто схотів, сплачує внески, той вступає і чимось обмінюється», – зазначила Денісова.

За її словами, інститут Уповноваженого ВР України з прав людини входить до визнаного ООН Міжнародного комітету з національних правозахисних установ (GANHRI):

«Ми визнаємо об’єднання – це GANHRI, глобальна мережа омбудсменів, на рівні ООН. Є ЕNHRI – це європейське об’єднання, частина GANHRI. Україна є членом GANHRI, і зараз ми проходимо переакредитацію для статусу А, вони надають підтвердження – тобто, ми маємо такий міжнародний статус», – сказала Денісова.

«Офіційна єдина людина, яка має у своєму розпорядженні, відповідає за парламентський контроль і здійснює парламентський контроль за дотриманням прав людини сьогоднішнього дня – Денісова, не Карпачова», – додає уповноважена ВР з прав людини.

Нагадаємо:

  • 24 травня Уповноважена Верховної Ради україні з прав людини Людмила Денісова мала зустріч з «уповноважуваною з прав людини ЛНР» Ольгою Кобцевою з питання звільнення осіб, які на момент окупації Донбасу відбулася покарання за українське законодавство в пенсійних закладах на території окремих районів Луганської області.
  • 20 березня на підконтрольну територію України передали 60 засуджених з тюрем, розташованих в тимчасово окупуванних районах Луганської області. Процедура передачі відбулася за участю спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.
  • 12 березня Людмила Денісова обговорила питання надання медичної допомоги трьом пораненим військовополоненим морякам – Василь Сороці, Андрій Ейдеру і Андрій Артеменку – із заступником главі місії ЄС в Україні Аннікою Вальдеманн. Омбудсмен направила клопотання Уповноваженній з прав людини в РФ Тетяні Москальова про необхідність термінової операції Павлу Грибу в лікарні, але відповіді не отримала.