Полонені моряки стали дуже токсичним «багажем» для Кремля – Денісова

Новини
Людмила Денисова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Москва вимушена буде звільнити українських військовополонених моряків, захоплених разом з кораблями у нейтральних водах Чорного моря у листопаді 2018 року, оскільки їхнє утримання є вкрай токсичним для Росії, припускає Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Про це Денісова повідомила в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

На користь можливого звільнення свідчить прискорення слідчих дій щодо українських моряків у Москві, вважає омбудсмен.

«Що Російська Федерація не буде виконувати рішення Трибуналу – це було відомо, тому що вони і не були присутні на цьому Трибуналі. Але я не думаю, що все ж таки Російська Федерація не звільнить наших моряків, тому що сьогодні дуже швидко відбуваються слідчі дії (у «справах» моряків ВМСУ – ред.). Йде процес розгляду, зараз всі експертизи вже призначені та проведені. Я думаю, для РФ це дуже токсичний «багаж» – ці 24 наших військовополонені моряки. Я думаю, все ж таки РФ змушена буде їх відпустити», – сказала Денісова.

На питання, чи може бути рішення про звільнення моряків прийняте після того, як російський суд винесе їм вирок, омбудсмен сказала, що можливі різні варіанти.

Нагадаємо:

  • Точні дані про кількість українських військовополонених та заручників, які утримуються на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, відсутні – на відміну від даних про українських громадян, які утримуються в Росії та окупованому Криму, стверджує уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова.
  • Уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським і не знайшла розбіжностей у позиціях щодо обміну військовополонених та політв’язнів.
  • 24 травня Уповноважена Верховної Ради україні з прав людини Людмила Денісова мала зустріч з «уповноважуваною з прав людини ЛНР» Ольгою Кобцевою з питання звільнення осіб, які на момент окупації Донбасу відбулася покарання за українське законодавство в пенсійних закладах на території окремих районів Луганської області.
  • 20 березня на підконтрольну територію України передали 60 засуджених з тюрем, розташованих в тимчасово окупуванних районах Луганської області. Процедура передачі відбулася за участю спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.