З Туреччини продовжує регулярно надходити ільменіт для заводу Фірташа в Криму – ЗМІ

Новини
Судно «Нефтерудовоз-50М» Фото: vggr.ru

З Туреччини продовжує регулярно надходити сировина для розташованого в окупованому Криму заводу «Кримський титан», що належить олігарху Дмитру Фірташу. Регулярні рейси суден з вантажем концентрату ільменіту для потреб підсанкційного підприємства тривають зі стамбульського порту Амбарли в закритий кримський порт Камиш-Бурун у Керчі.

Про це йдеться в матеріалі Катерини Яресько на сайті «Миротворець», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Всупереч прийнятим турецькою владою рішенням, продовжуються регулярні рейси з концентратом ільменіту для потреб санкційного підприємства «Кримський Титан» зі стамбульського порту Амбарли в закритий кримський порт Камиш-Бурун», – пише Яресько.

Сайт опубліковано скріншоти карт, на яких вказані маршрути судна Нефтерудовоз-50М (IMO: 8726155, MMSI: 273344800, Call Sign: UFLY, Flag: Russia [RU]) і судна Кама (IMO: 8860822, MMSI: 273431840, Call Sign: UIPW, Flag: Russia [RU]).

«Нефтерудовоз-50М йде з окупованого Криму, після доставки приблизно 3000 т концентрату ільменіту в закритий порт Камиш-Бурун. За зафіксованими точками проходу Босфору та графіком осадки ми бачимо, що завантаження відбувалось в Туреччині в період 2-3 червня, а розвантаження – в окупованому Криму 6-7 червня», – зазначає Яресько.

В свою чергу, судно-порушник Кама вдень 5 червня пройшло Босфор і направилось в порт Амбарли на завантаження. Після прийняття в трюми ільменітової руди для доставки її в закритий кримський порт воно 6 червня вийшло з порту Амбарли і попрямувало до Чорного моря.

«Ільменітовий експрес з постачання сировини для потреб санкційного підприємства «Кримський Титан» не припиняє своєї злочинної діяльності. На жаль, порушення суверенітету України відбувається за участю Туреччини, через порт якої здійснюються незаконні рейси», – додала Яресько.

На цю публікацію вже відреагував посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

«Перевіримо та обов’язково дієво відреагуємо», – написав дипломат у коментарі до інформації Яресько у мікроблозі Twitter.

Нагадаємо:

  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Зараз схема має новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун.  В останні місяці у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них