Зеленський вносить до Ради подання на звільнення Луценка – АП

Новини
Генпрокурор Украины Юрий Луценко Фото: Youtube 112 Украина

Президент України Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради подання на надання згоди на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка «бо він не має юридичної освіти і досвіду в сфері права».

Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка на брифінгу у вівторок, 11 червня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Підписано подання на звільнення генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка», – сказав Рябошапка.

Він додав, що подання президента на звільнення Луценка передається до Верховної Ради.

«Є юридична позиція, яка пов’язана з тим, що, незважаючи на зміни до закону «Про прокуратуру» про те, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону «Про прокуратуру» говорять про те, що прокурором Генеральної прокуратури може бути лише людина, яка має юридичну освіту. Ця людина здійснює процесуальні функції, відповідно вона повинна мати як юридичну освіту, так відповідний досвід в сфері права. У Луценка такого досвіду немає і президент вносить подання про звільнення Луценка з посади Генерального прокурора», – наголосив заступник глави АП, аргументуючи позицію президента.

Нагадаємо:

  • 20 травня в своїй інавгураційній промові у парламенті президент України Володимир Зеленський попрохав Верховну Раду звільнити голову СБУ Василя Грицак, міністра оборони Степана Полторака і Генерального прокурора Юрія Луценка.