Клімкін: Заяви МЗС РФ про узгоджений візит Міятович до Криму – черговий російський «развод»

Новини
Комісар РЄ з прав людини Дуня Міятович Фото: OSCE/Colin Peters

Твердження МЗС Росії про вже нібито узгоджений візит Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович до окупованого Криму, це черговий російський «развод». Такий візит має узгоджуватись лише владою України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Черговий російський «развод» про візит комісара РЄ з прав людини Дуні Міятович до окупованого Криму. Такий візит має погоджуватись з нами і відбуватися за українським законодавством. А потьомкінські села Росія показувати вміє, це ми добре знаємо. Але, як кажуть, нема дурних», – написав Клімкін.

За його словами, у разі, якщо візит Міятович таки буде погоджено українською владою, «то для повного, а головне, правильного враження від ізольованого та утаємниченого Росією Криму Комісар РЄ має обов’язково відчути «незабутню» атмосферу закритості півострову несвободи і побачити на власні очі переслідування та арешти».

«Усі ці роки після окупації ми невтомно повторюємо: потрібно забезпечити постійну присутність у Криму міжнародних організацій, зокрема, гуманітарних. На ситуацію не вплинеш якимось окремим ситуативним візитом, необхідно започаткувати реальну постійну міжнародну присутність на окупованому півострові. Сподіваюсь, що Раді Європи все ж вдасться не розгубити довіру до себе», – додав очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Крім того, в інтерв’ю виданню Крим.Реалії Клімкін підвердив, що міністерство закордонних справ України запросило Міятович відвідати окупований Крим.

«Зараз ми намагаємося «затягнути» до окупованого Криму формально представників міжнародних організацій. Щоб вони хоча б подивилися на порушення прав людини, що там відбуваються. Так само з міжнародними гуманітарними організаціями. Ось зараз працюємо на те, щоб комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович приїхала. Але не так, щоб показали там «потьомкінські» ці села, як вони завжди роблять. А тільки на наше запрошення. Зрозуміло з нашої території і за програмою, погодженою з нами», – сказав він.

Як повідомляє Радіо Свобода, раніше в Офісі комісара Ради Європи з прав людини підтвердили, що Дуня Міятович планує відвідати окупований Крим. Водночас в офісі додали, що «є багато питань, які необхідно уточнити, щоб вона могла займатися правозахисною діяльністю в Криму».

«У зв’язку з деякими заявами, які поширюються в засобах масової інформації та в інтернеті щодо мого візиту до Криму, я хотіла б наголосити, що я справді планую поїхати до Криму, але поки це ще треба підтвердити. Є багато питань, які необхідно уточнити, щоб я могла займатися правозахисною діяльністю на півострові», – цитує слова Міятович її офіс.

  • 11 червня прес-служба Міністерства закордонних справ Росії заявила, що «досягнуто домовленості про поїздку комісара РЄ з прав людини Міятович до Криму 7–11 жовтня цього року».