У Криму окупанти знову провели обшук в будинку кримських татар

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму російські силовики в п’ятницю, 14 червня, провели обшук в будинку кримських татар Муртазаєвих в селі Красновка Сімферопольського району, після якого відвезли з собою члена сім’ї, який страждає на психіатричне захворювання.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«14 червня 2019 року було проведено обшук в будинку Муртазаєва Бекіра і Еміне, які проживають за адресою: с. Красновка Сімферопольського району. За попередніми даними відвезли сина Емірхана Муртазаєва», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, в будинку на момент обшуку знаходилися літні батьки Емірхана: Бекір Муртазаєв, 1947 року народження, інвалід, і Еміне Муртазаєва 1954 року народження.

Емірхан Муртазаєв Фото: Facebook Крымская солидарность

Один з присутніх в будинку під час обшуку залишив свої дані: співробітник «МВС Республіки Крим» Шманін Антон Петрович.

«Сім’я Муртазаєва не могла викликати адвоката, були позбавлені юридичної допомоги, не могли нікому повідомити про те, що в їхньому будинку проходить обшук. Слідчий залишив номер телефону, подзвонили на нього – трубку бере пенсіонерка, тобто номер залишили невірний», – розповіли в «Кримській солідарності».

Як повідомляють активісти, у Емірхана Муртазаєва є психіатричний розлад – шизофренія, він перебував на психіатричному обліку. Рідні стурбовані його станом.

Нагадаємо:

  • 10 червня в Криму російські силовики проводять обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір». В результаті були затримані: Ельдар Кантерміров, Енвер Омеров і його син Різа Омеров, Айдер Джеппаров, Ескендер Сулейманов, Руслан Нагаєв, Руслан Месутов, Ленур Халілов.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактами проведення незаконних обшуків у кримських татар на тимчасово окупованій території Криму.
  • 10 червня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував до 5 серпня Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова. 11 червня «суд» також арештував Руслана Нагаєва,
  • Ельдара Кантімірова, Руслана Менсутова і Ленура Халілова. ФСБ підозрює їх в нібито «організації і діяльності терористичної організації».