СБУ затримала колишнього керівника «центрвиборчкому ДНР» Романа Лягіна – ГПУ

Новини
Роман Лягін Фото: Facebook Юрій Луценко

Співробітники СБУ в п’ятницю, 14 червня, затримали в Києві колишнього керівника так званої «центральної виборчої комісії ДНР» Романа Лягіна, який у травні 2014 році особисто організовував та прводив «референдум», за результатами якого на території окупованої частини Донецької області виникла «самопроголошена республіка».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Генпрокуратури України.

Як зазначається, Головним слідчим управлінням СБУ за процесуального керівництва Головної військової прокуратури ГПУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення громадянином України Л. державної зради, а саме надання Російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітетові і територіальній цілісності України, тобто злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

«Слідством встановлено, що громадянин Л. у травні 2014 року очолив так звану «центральну виборчу комісію» терористичної організації «Донецька народна республіка» та особисто організував проведення незаконного референдуму «щодо державної самостійності ДНР». У подальшому, до вересня 2014 року, вказана особа керувала так званим «міністерством праці та соціальної політики ДНР», після чого до квітня 2016 року очолювала «центральну виборчу комісію» цієї ж терористичної організації та по теперішній час діяла в інтересах РФ на шкоду державним інтересам України. 14.06.2019 співробітниками служби безпеки України громадянина Л. затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України на території міста Києва», – йдеться у повідомленні.

На даний час у кримінальному провадженні проводяться невідкладні процесуальні дії, готується повідомлення про підозру за ч.1 ст.111 КК України та клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як наголосили у Генпрокуратурі, за вчинення цього злочину передбачене покарання у вигляді позбавлення полі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Генпрокурор Юрій Луценко опублікував на своїй сторінці у Facebook фотографію Лягіна в наручниках в кабінеті слідчого.

«Громадянину Лягіну інкримінується державна зрада … Затриманий і буде відповідати по повній», – написав керівник генпрокуратури.

Луценко в коментарях до свого посту зазначив, що Лягін був затриманий в результаті проведеної українським правоохоронцями «комбінації».