Військовополонений український моряк Беспальченко одружився в СІЗО «Лефортово»

Новини
Віктор Беспальченко і Тетяна Шевченко Фото: Facebook Виктор Беспальченко

Військовополонений матрос буксира ВМСУ «Яни Капу» Віктор Беспальченко, захоплений російським військовими разом з ще 23 українським моряками в ході атаки на кораблі ВМСУ в районі Керченської протоки, в середу, 26 червня, уклав шлюб зі своєю нареченою Тетяною Шевченко в московському СІЗО «Лефортово».

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вітаю військовополоненого українського моряка Віктора Беспальченко і його наречену Тетяну з радісною подією! Через кілька місяців підготовки, отримання дозволів від слідства і адміністрації СІЗО, подолання адміністративних бар’єрів, мрія молодих здійснилася і сьогодні вони розписалися!», – написав Полозов в Facebook.

За його словами, після короткої церемонії одруження Віктору і Тетяні надали одну годину для спілкування під наглядом охоронців СІЗО.

«У зв’язку з цим бажаю нареченим тільки одного – якнайшвидшого звільнення Віктора і щасливого медового місяця подалі від Росії. А зі згодою і любов’ю у них і так буде все чудово!», – додав адвокат.

Як повідомляє ТСН, наречена Віктора Беспальченко Тетяна Шевченко в Москву вирушила напередодні. З собою вона повезла обручки, біле плаття і костюм для нареченого.

Тетяна ще взимку почала вимагати у слідчих ФСБ дозвіл на шлюб і тільки зараз його змогла отримати.

До СІЗО «Лефортово» Тетяну привезли дипломати посольства України в Москві.

З квітами в СІЗО не пустили і не дозволили знімати церемонію одруження, тому серед гостей був тільки адвокат. Урочистості тривали всього півгодини.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Росія поки не відповіла на дипломатичну ноту України з вимогою назвати точну дату і місце звільнення захоплених в Чорному морі українських моряків і суден. При цьому у МЗС не виключають, що РФ може звільнити військовополонених моряків у спосіб, не пов’язаний із рішенням Міжнародного трибуналу з морського права.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.